2024-09-16
Sommarskugga

Äntligen har årets Sommarskugga avslöjats i Sommarlov. Mystiken har varit tät under sommaren: Vem är kändisen som har gömt sig i dräkten och busat med alla? Det visade sig att det var youtubern och programledaren Tomu som har lurat programledarna och alla tittare och hållit hemligheten så länge.

– Det har varit en sommar full av bus och påhitt, men nu ska det bli skönt att ta en paus från allt skuggslem! säger Tom ”Tomu” Karlsson.

Många har engagerat sig i jakten och i DUO-appen gissade nästa 60 procent på Adrian som Sommarskuggan. På andra plats kom Tomu med 15 procent och på tredje plats kom IJustWantToBeCool med 12 procent.

Programledaren Adrian Alebo Andersson har haft som mål att undvika att bli skuggslemmad, vilket gjorde honom extremt skuggmisstänkt.

 – Den här sommaren har jag varit skuggmisstänkt till den grad att jag nästan börjat misstänka mig själv. Efter tio veckor av åtskilliga försvarstal i sommarlovsparken, i mjölkdisken, på bussen och ibland mitt under löprundan kändes det därför som en enorm lättnad att se Tomu under dräkten. Han har varit en helt briljant skugga, säger Adrian Alebo Andersson.

 – I år var det ett otroligt svårgissat, med många olika skuggmisstänkta och ledtrådar som spretade åt alla håll. Sommarskuggan gav oss en svår match, säger Malin Olsson.

 – Det var mitt första skuggavslöjande som programledare och det kändes högtidligt och mäktigt. Kände mig pirrig och nervös inför, vem kan det vara och vem ska jag lita på? När skuggan hade avslöjats kändes det som en klockren sommarskugga. En otrolig förebild som nu får bli ihågkommen i Sommarlovs-världen, säger Ellen Särnevång.

Sommarskuggan lyckades i början av sommaren att sno koden till Chefens säkerhetsvalv och låsa in Förste Skuggjägare Angelika Prick i valvet. Där har hon fått tillbringa hela sommaren och varje vecka fått olika utmaningar av Sommarskuggan. Varje löst uppgift har gett en siffra till kodlåset men inte förrän nu kom sista siffran på plats när Lazlo firade sin 700-års dag och programledarna kom på att det var hans personnummer som var koden. Väl ute ur valvet var Angelika helt säker på vem hon trodde var årets Sommarskugga och gillrade den ultimata Tacobuffé-fällan. Gratis tacos lockade förvisso fram Sommarskuggan men det var Sheriffen i Swede Creek, som sedan mest av misstag, lyckades snärja Sommarskuggan med sitt lasso.

 – Jag blev lika överraskad som lycklig! Ingen passar bättre i Sommarskuggans Hall of Fame än Tomu. En solkar favorit hos vår publik som dessutom sprider både glädje och bus, säger Ida On.

Årets Sommarskugga har utöver det välkända frys-slemmet också i år tillverkat stinkslem, pipslem och skrattslem. Övriga misstänka mot slutet av sommaren var Nora från Lilla Aktuellt, Hillevi från Snorkråkan, artisten Cassi Opeia, trummisen Apoc och Simon Peyron.

Årets ledtrådar var en kurbitsmålad tegelsten, tärningar, en kräfta, en fotboll, ett tangentbord, en Daruma Doll (japansk docka), en pumpa, en taco, ett pepparkakshjärta spritsat med namnet Gunnar och omslaget till ett paket som skickats med raketpost.

Fakta
Varje år gömmer sig en kändis i Sommarskuggans dräkt och Sveriges barn hjälper Sommarlovsgänget att fånga och avslöja Sommarskuggan. Dessa har tidigare varit Sommarskuggan:
2023 Alex Hermansson
2022 Toussaint Tusse Chiza
2021 Kapten Doris/Marianne Mörck
2020 David Sundin
2019 Hasse Andersson
2018 Caroline Hermansson
2017 Malin Olsson
2016 Chefen på SVT Barn/Jonas Karlström Hay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *