2024-04-15

För tretton år sedan vann Aaron Sorkin en Oscar för bästa manus för sin film ”The Social Network”. Sedan dess har han skrivit manuset för flera andra vassa filmer, inklusive ”Molly’s Game” som även utgjorde hans debut som regissör. Han blev nominerad till en Oscar för bästa manus, men fick se sig förlora. Frågan är om han inte borde ha kammat hem priset för detta oerhört skickligt berättade drama.

”Molly’s Game” är en spännande och oförglömlig historia om den unga kvinnan Molly Bloom, som blir en mäktig spelvärdinna för Hollywoods elit. Sorkins manus förenar en gripande berättelse med vass dialog och rappt tempo, som håller en engagerad från början till slut.

Aaron Sorkin skulle ha fått en Oscar för "Molly's Game"
”Molly’s Game”. Foto: Warner Bros.

Manusberättandet är perfektion rakt igenom

Nog är det svårt att argumentera mot kvaliteten i Sorkins manus. Han har onekligen en unik förmåga att ta verkliga händelser och omvandla dem till en fascinerande och underhållande berättelse på bio. Samtidigt som han håller fast vid sina källor, tar han också friheter för att göra historien mer dramatisk och tilltalande för publiken. Det hela resulterar i en mästerlig upphöjning av ett gripande verklighetsbaserat drama där han även visar sin förmåga att skapa starka, komplexa kvinnliga karaktärer.

Men ”Molly’s Game” är inte bara en spännande kriminalhistoria, utan också en utforskning av teman som ansvar, makt, och moral. Sorkin lyckas tackla komplexa ämnen på ett smart sätt, som förtjänar mer uppmärksamhet.

Slutsats: efter att ha sett om filmen hela fyra gånger har jag tillräckligt mycket kött på benen för att säga att Aaron Sorkin skulle ha vunnit en Oscar för sitt manus till ”Molly’s Game”. Han ger oss storytelling och starka karaktärsbyggen när de är som bäst. Jag kan gå så så långt att säga att filmen bör ses som ett mästerverk av modern filmkonst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *