2024-05-31
Filmer som tar oss till fotbollsplanen

Letar du efter tips på filmer som handlar om fotboll på olika sätt? Då är du i trygga händer. Filmextra levererar tipsen.

Fotboll och film har länge haft en stark relation, och detta eftersom att båda har en stark förmåga att både fängsla och underhålla publiken. Vidare är fotboll en av världens mest populära sporter, vilket gör det till en naturlig inspirationskälla för olika berättelser. Filmer om fotboll handlar ofta om utmaningar, hjältemod, teamwork och övervinna odds, som är egenskaper som många fotbollsentusiaster kan relatera till.

LÄS OCKSÅ: Tips på bra filmer om hundar

Filmer som tar oss till fotbollsplanen har också den unika kraften att kunna föra samman människor över kulturella, etniska och socioekonomiska gränser. Genom att visa hur fotboll kan fungera som en kraft för förändring och samhörighet, har de blivit ett sätt att skapa samhällsmedvetenhet och förståelse.

Tips på bra fotbollsfilmer

”Tigrar” (2021)

Foto: TriArt Film.

Vi inleder listan med den svenske storfilmen ”Tigrar”, som är en verklighetsbaserad skildring inifrån de stora arenorna, de drogfyllda festerna och de snabba bilarna. Men också berättelsen om en ung mans brinnande besatthet, fångad i en absurd fotbollsindustri där allt och alla kan köpas för pengar.

”The Damned United” (2009)

Foto: Columbia Pictures.

”The Damned United” är en av listans mest hyllade internationella filmer. Handlingen följer Brian Clough, en legendarisk fotbollstränare, och hans kortvariga ledarskap för den engelske klubben Leeds United som kom att gå till historien.

”Offside” (2006)

Foto: Sandrews.

I denna svenska komedi förflyttas vi till Stenfors där det som en gång var Sveriges största pappersbruk har lagts ned, och det anrika fotbollslaget sjunker genom seriesystemet. Åker man ur division sex också läggs verksamheten ner. Det är nu upp till några av stadens mest otippade hjältar att skrida till verket och försöka rädda upp det hela.

”Green Street Hooligans” (2005)

Foto: Universal Pictures.

Efter att ha blivit felaktigt utskriven från Harvard University flyr amerikanen Matt Buckner till sin systers hem i England. Där blir han vän med hennes charmige och farliga svåger, Pete Dunham, och introducerad till den brittiska fotbollshuliganismens undervärld. En film som visar den mörka sidan runt om sporten.

”Goal!” (2005)

Foto: Buena Vista International.

”Goal!” är en av de mest berömda filmerna om fotboll, och följer Santiago Munez, en ung mexikansk-amerikansk fotbollsspelare som har en dröm om att spela professionell fotboll i England. Men för att lyckas måste han släppa sitt ego och förstå att oavsett hur stor begåvad han än må vara så är fotboll en lagsport.

”Bend It Like Beckham” (2002)

Foto: Fox Searchlight Pictures.

”Bend it Like Beckham” må vara en film om fotboll, men kanske i första hand en om kulturkrockar. I fokus står en ung indisk-brittisk flicka som följer sina drömmar om att spela fotboll och på så sätt övervinna samhällets förväntningar på henne. Filmen blev superstjärnan Keira Knightleys genombrott.

Oavsett om du är ett stenhårt fotbollsfan eller bara letar efter en inspirerande berättelse, finns det många fantastiska filmer om fotboll att välja mellan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *