Så mycket har alla Harry Potter filmer tjänat in världen över

Harry Potter-filmserien, baserad på böckerna skrivna av J.K. Rowling, är en av de mest framgångsrika och lönsamma film-serierna någonsin. Serien består av 8 filmer som släpptes mellan 2001 och 2011.

Så mycket har Harry Potter filmer tjänat in världen över
Foto: Warner Bros.

Så mycket har alla Harry Potter filmer tjänat in världen över

Serien består av 8 filmer som släpptes mellan 2001 och 2011, och har tjänat in över 8 miljarder dollar.

Den första filmen i serien, ”Harry Potter och De vises sten”, släpptes 2001 och hade en budget på 130 miljoner dollar. Filmen blev en omedelbar kassasuccé och tjänade in 974 miljoner dollar världen över.

Andra filmen i serien, ”Harry Potter och Hemligheternas kammare”, släpptes 2002 och hade en budget på 150 miljoner dollar. Den tjänade också in en stor mängd pengar då den samlade in 896 miljoner dollar världen över.

Tredje filmen i serien, ”Harry Potter och fången från Azkaban”, släpptes 2004 och hade en budget på 130 miljoner dollar. Den fortsatte att vara en kassasuccé och tjänade in 796 miljoner dollar världen över.

Fjärde filmen i serien, ”Harry Potter och den flammande bägaren”, släpptes 2005 och hade en budget på 150 miljoner dollar. Den tjänade också in en stor mängd pengar och samlade in 896 miljoner dollar världen över.

Femte filmen i serien, ”Harry Potter och Fenixorden”, släpptes 2007 och hade en budget på 150 miljoner dollar. Den fortsatte att vara en kassasuccé och tjänade in 938 miljoner dollar världen över. Sjätte filmen i serien, ”Harry Potter och Halvblodsprinsen”, släpptes 2009 och hade en budget på 250 miljoner dollar. Den tjänade också in en stor mängd pengar och samlade in 934 miljoner dollar världen över.

Sjunde filmen i serien, del 1, ”Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 1”, släpptes 2010 och hade en budget på 250 miljoner dollar. Den tjänade också in en stor mängd pengar och samlade in 960 miljoner dollar världen över.

Åttonde filmen, ”Harry Potter och Dödsrelikerna: Del 2”, släpptes 2011 och hade en budget på 250 miljoner dollar. Det blev den mest lönsamma filmen i serien och tjänade in över 1,3 miljarder dollar världen över.

Det är värt att notera att alla Harry Potter filmer inte bara tjänat in mycket pengar genom biograferna. Merchandising, DVD-försäljning, streamingtjänster och parkeringsplatser är andra områden där serien har tjänat in betydande summor pengar. Tack vare dessa inkomstkällor, tillsammans med den höga biografförsäljningen, har Harry Potter-filmserien blivit en av de mest lönsamma film-serierna någonsin.

Det är också värt att nämna att alla Harry Potter filmer har haft en enorm inverkan på kulturen och populärkulturen. Serien har skapat en stark fanbase och har lett till en mängd spin-off-produkter, inklusive ett universitet för magi och en temapark. Detta har också bidragit till den totala inkomsten från serien.

Kan svensk film tänkas ha en filmserie som dragit in hisnande summor genom åren? En tanke är förstås Beck. Nu när det enligt Peter Haber inte är några fler Beck-filmer inplanerade kanske vi snart kan summera delarnas totala inkomst. 

By admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *