2024-05-30
Vilda kockar 2023

Mot den vackraste bakgrund som skådats i ett matlagningsprogram leder eldkocken Niklas Ekstedt programmet sex kändiskockar med hjälp av ved, knaster, rök och smak av den norrländska vildmarken tävlar om vem som kan laga godast mat över öppen eld. De tävlande kockarna är Erik Videgård, Filip Poon, Zeina Mourtada, Lisa Lemke, Leila Lindholm och Erik Brännström.

I Vilda Kockar tävlar tre lag med kändiskockar om vilka som kan laga den godaste maten över öppen eld. Enkla regler: Lagen har en timme på sig att göra en förrätt och en varmrätt, där rätterna måste innehålla två utvalda ingredienser som lagen inte får veta vilka de är förrän tävlingen startar.

LÄS OCKSÅ: Bästa svenska serier

Hela Sveriges stjärnkock Niklas Ekstedt är ”Eldkocken – The Godfather of fire cooking”, inte bara hemma i Sverige, utan över hela världen. På Höga kusten, till Skulebergets absoluta topp, har han bjudit in en dryg handfull av landets bästa kockar. Efterrätts- och bakdrottningen Leila Lindholm bildar lag med en annan eldkock: Erik Brännström. En av Sveriges mest rutinerade krögare, Erik Videgård tävlar tillsammans med kocken och entreprenören Lisa Lemke. Zeina Mourtada har gjort mat från Mellanöstern folkligt i Sverige och teamar upp med Filip Poon, som vann Sveriges mästerkock 2015. Avsnittets vinnarna bildar, tillsammans med Niklas Ekstedt, jury i följande avsnitt.

– Det är en väldigt rolig mix av duktiga kockar med helt skilda spetskompetenser, bakgrunder och erfarenheter, säger Niklas Ekstedt om de tävlande.

Att lämna sina rostfria bänkytor och i stället skapa matkonst i ett vildmarkskök, över öppen eld, är en utmaning som Zeina Mourtada antog med nyfikenhet:

– Jag älskar min spis och min ugn och är egentligen inte alls van vid att laga mat över öppen eld. Det var både spännande och lite läskigt

Men de verkliga stjärnorna i programmet är råvarorna, där det tillagas älghjärta, hjortron, kvanne och allt annat som Norrland kan erbjuda. Platsen, det ikoniska Skulebergets topp, bildar dessutom en norrländsk bakgrund till programmet.

– Om man så hade anlitat Hollywoods absolut främsta scenografer, hade de inte kommit i närheten av den här inspelningsplatsen. Fullkomligt oslagbart vacker, säger Niklas Ekstedt om Vilda kockars hemvist.

Vilda kockar 2023
Foto: SVT.

De tävlar i Vilda kockar 2023

Vilda kockar är en matlagningstävling som handlar om att faktiskt laga mat, en tävling med glimten i ögat som kommer att hjälpa och inspirera tittarna till att laga mer mat i det fria.

Programledare: Niklas Ekstedt
Kock, internationell stjärnrestauratör och kokboksförfattare och hela världens ”eldkock”.

Erik Brännström
Eriks nisch när det gäller matlagning är att tillaga vilt över öppen eld. Han har jobbat på krogar i såväl London som Kanada, och är också känd under namnet Vilda kocken.

Lisa Lemke
Lisa är mycket mer än bara kock. Som den entreprenör hon är ger hon ut mängder med böcker, startar krogar, håller föredrag och gör såväl radio som tv om matlagning.

Leila Lindholm
Välkänd för sina efterrätter och bakverk, men har också en bakgrund som kock på några av världens mest namnkunniga krogar.

Zeina Mourtada
Zeina har tack vare sina kokböcker, tv-program och sociala medier gjort mellanösternmat folklig i Sverige.

Filip Poon
Filip vann Sveriges mästerkock 2015 och har sedan dess gjort raketkarriär. I dag är han en av de absolut största svenska kockarna på TikTok och YouTube.

Erik Videgård
Erik är Sveriges kanske mest rutinerade krögare och har drivit en mängd prisbelönta krogar, framför allt i Stockholm.

SVT Play torsdag 1 juni kl 02.00 och i SVT1 kl 20.30 samma kväll: Vilda kockar (1:6)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *