2024-06-17
10 tips på bästa svenska serier du måste se

I den här artikeln ger vi dig tips på några av alla bästa svenska serier som finns att streama i dag. Det är en heltäckande lista som ger dig titlar från olika typer av genrer, så att det finns någonting för alla. Behöver du fler tips på svenska serier, se hit.

Bästa svenska serierna du måste se
Foto: SVT.

Händelser vid vatten

Genre: Drama, Krim, Mystik

Skapare: Mikael Marcimain

Med: Liv Mjönes, Asta Kamma August, Christian Fandango Sundgren m.fl. 

Året är 1973 och det är midsommarafton. En mamma (Annie) och den unga dottern (Mia) hittar två mördade lik vid en älvkant nära byn Svartvattnet. Det kastar mörka skuggor över deras liv då morden förblir olösta. Tills en dag 20 år senare då en man återvänder till byn… berättelsen är baserad på Kerstin Ekmans roman med samma namn.    

Redan från start i serien får vi “action” och vi kastas direkt in i otrevliga händelser som drabbar karaktärerna vi tidigt lär känna. En serie för dig tycker om mystik, krim och gåtor. 

Kapningen 

Genre: Drama, Thriller 

Skapare: Karin Fahlén 

Med: Jonas Karlsson, Liv Mjönes, Ana Gil de Melo Nascimento m.fl. 

Denna serie är bland de nyare i listan men är väldigt intressant att titta på. Här får vi följa med två piloter, en av piloternas far och styrkor på marken som försöker få ett flygplan i luften att landa. Flygplanet får hela tiden meddelanden om vad de ska göra och piloterna måste lyda ifall de inte vill att alla sprängs i luften. Finns det en bomb på planet? Vem är inblandad? Varför kapar det flyget? Det återstår att se! 

Kalifat

Genre: Drama, Krim, Thriller

Skapare: Wilhelm Behrman, Niklas Rockström

Med: Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim m.fl. 

Kalifat är en av de bättre serierna som får oss att se en verklighet som existerar. Serien är verkligen nerv kittlande. Vi får följa Säpo-agenten Fatima (Aliette Opheim) som försöker förhindra ett terrordåd samtidigt som en tonåring vid namn Sulle som börjat gå i nya spår efter han lärt känna sin elevassistent som visat han “den sanna vägen”. Här får du se hur fem kvinnors öden korsas samman i en historia fylld av skräck och nerv. 

Här är en av de bästa svenska serier som får oss att tänka till och som ger perspektiv på liv många idag lever, inte bara i Sverige. Den blir på så sätt bildande och samtidigt förebyggande i aspekter som kan förändra vissas liv till ett helvete på jorden.  

Bron  

Genre: Krim, Mystik, Thriller

Skapare: Hans Rosenfeldt 

Med: Sofia Helin, Rafael Pettersson, Sarah Boberg

Bron handlar om svensk och dansk-polis som hjälper varandra att lösa gåtor och fall som sker på vardera sida av länderna. Här får vi se dansk och svensk polis samarbeta i ett rått klimat där allt kan hända. Det första avsnittet inleds med att en kropp hittas på Öresundsbron. Kroppen ligger exakt på gränsen mellan länderna och den är delad i två delar. Vem ska utreda mordet, på vilken sida skedde mordet, varför är kroppen lagd på bron…? 

Bron är för dig som är sugen på fyra säsonger av intressanta brott som mord, våld och utpressning. Det som gör serien extra spännande är Sagas tillväga sätt mot andra kollegor och på sättet hon jobbar för att lösa sina fall. Hon verkar hålla koll allt och lite till. 

Störst Av Allt  

Genre: Drama, Krim, Mystik 

Skapare: Per-Olav Sorensen, Lisa Farzaneh

Med: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, David Denick m.fl. 

Baserad på en roman som är i form av en rättegångsthriller av Malin Persson Giolito och utkom 2016. Vi får följa med på en historia i Djursholms allmänna gymnasium där vi ser saker och händelser som utspelar sig ifrån Maja Norbergs (Hanna Ardéhn) liv och perspektiv. 

Detta är den första svenskproducerade netflix serien och blev omtalad då den kom ut. Handlingen är en gestaltning om Hannas fina liv i Djursholm samtidigt som vi ser klipp från en framspolning i samband med att vi följer rättegången från början till slut. En berättelse om hur det ledde till denna hemska sits Hanna nu befinner sig i. Fester, droger, kärlek och svek. Hur illa kan det egentligen gå?   

Bästa svenska serierna du måste se
Foto: C More.

Solsidan – en av de bästa svenska serier som rullat längst

Genre: Komedi

Skapare: Felix Herngren, Jacob Seth Fransson, Ulf Kvensler

Med: Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg

Solsidan är en svensk komedi och en klassiker. Alex (Felix Herngren) och Fredde (Johan Rheborg) är barndomsvänner och bor på Solsidan i Saltsjöbaden som är känt för att vara ett överklassområde. Serien speglar två familjers olika livsstil och vilka problem de tvingas kämpa med varje dag som karriär, kärlek, föräldraskap, grannproblem och mer. 

En svensk-komedi inte lik någon annan. Denna serie bjuder på mycket humor och roliga lösningar till ibland komplexa problem men även dumma enkla roliga saker som Freddes grill beroende eller Mickans måste till att shoppa dyra kläder och leva som hemmafru i ett lyxigt hem. Häng med på svensk humor utan dess like! 

Clark 

Genre: Drama, Krim

Skapare: Jonas Åkerlund 

Med: Bill Skarsgård, Vilhelm Blomgren, Sandra Ilar m.fl. 

Clark Olofsson är den kontroversiella brottslingen som minst sagt skapat en och annan rubrik. Bland annat känd för det så kallade begreppet Stockholmssyndromet, bankrån, rån, inbrott, mord och rymningar från fängelsen. 

Serien är baserad på “sanningar och lögner” vilket betyder att den är grundad på Olofsson liv men är dramatiserad för att den ska vara kul att titta på. Clark Olofsson var en av sveriges mest kända brottslingar som härjade på 60 till 80-talet. 

Clark är en riktig karaktär, kasanova, brottsling och intelligent man som inte direkt valde den mest normala vägen i sitt liv. En serie med humor och seriositet på samma gång. Perfekt för att titta på om du har lust att se något nytt. 

Bästa svenska serierna du måste se
Foto: SVT.

Tunna blå linjen 

Genre: Drama, Krim  

Skapare: Cilla Jackert 

Med: Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan

Bland bästa svenska serier hittar vi Tunna blå linjen SVT Play som gestaltar hur en polis slitsamma vardag kan se ut. Här kan du förstå att jobbet kräver en del mod och samtidigt medmänsklighet. Tunna Blå Linjen visar oss hur livet som polis kan vara och hur tufft det kan vara att hålla isär jobbet från privatlivet.  

Detta är en serie som fått mycket uppmärksamhet, den har bland annat kritiserats för att ha gett en “förskönad” bild av Malmö och situationen där, det har bland annat skrivits att “Tunna Blålinjen” gör Malmö till Bullerbyn.

Trots kritiken så får serien har ett högt betyg på IMDb vilket gör att det får en plats i denna lista. Den är minst sagt intressant att följa. 

Young Royals 

Genre: Drama, Romantik

Skapare: Lisa Ambjörn, Lars Beckung, Camilla Holter

Med: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger m.fl. 

Young Royals är en prisbelönt serie och handlar om prinsen Wilhelm som börjar tycka om sin prestigefyllda internatskola och vänjer sig vid livet där. Snart märker han att följa hjärtat visade sig vara mycket mer utmanande än väntat. 

Dramaserien har vunnit två priser, Kristallen för årets unga dramaserie och Kristallen för årets program. Priset nominerades av alla kanaler som var med i stiftelsen Det svenska TV-Priset. Ungdomarna var efter att serien släpptes mycket omtalade på nyheter och tv-shower. 

STHLM Rekviem 

Genre: Drama, Krim, Mystik

Skapare: Karin Fahén, Lisa Ohlin

Med: Liv Mjönes, Jonas Karlsson, Alexej Manvelov

STHLM Rekviem är en svensk tv-serie som är baserad på böckerna av Kristina Ohlsson som utspelar sig i Stockholms våldsamma miljöer. 

Efter att en tragisk bilolycka sker så börjar Fredrika Bergman jobba som civil utredare för polisen. Stockholm är våldsamt och hon tillsammans med Alex Recht och Peder Rydh ger sig på brutala mordfall i Stockholm.  

Vill du följa med på när ett team löser brott, gåtor och kämpar för offrens rättvisa då ska du sätta dig i soffan och titta på STHLM Rekviem. Serien bjuder på intriger och spänning kopplat till kriminalhistoria. Helt klart en som hör hemma på listan bland bästa svenska serier.

Daniel Paprocki

4 thoughts on “10 tips på bästa svenska serier du måste se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *