2024-07-23

Kärlek, död och synthmusik. ”Düsseldorf, Skåne” är en coming of age- och kärlekshistoria som handlar om tonårskänslor, klass, föräldrar som inte klarar av livet, kärlek, död och om kraften i kreativitet och skapande för att överleva. Filmen utforskar tonårslivet genom huvudpersonen Fredrik, och ger en skildring av en tid då synthmusiken präglade ungdomskulturen.

LÄS OCKSÅ: senaste filmnyheterna på Filmextra

Patrik Blomberg Book tar oss med på en resa till 80-talet och den skånska landsbygden. Här bor Fredrik (Erik Svedberg-Zelman), sångare i det lokala synthbandet som ska göra sin första spelning – den som ska bli biljetten bort – samtidigt som det händer omvälvande saker i relationen till både flickvännen Nina (Rebecca Plymholt) och föräldrarna, händelser som vänder upp och ner på Fredriks liv. I övriga roller ses bland andra Anna Blomberg, Magnus Schmitz, Karin Lithman och Daniel Gustavsson.

Om Patrik Blomberg Book

Patrik är född och uppvuxen i Malmö där han också bor. Patrik inledde sin filmbana 1986 när han som artonåring började som ljudtekniker på SVT Malmö. Därefter har han varit programsekreterare på Folkets Bio och anställd som trailerproducent på danska SBS TV A/S. Han har komponerat sedan 80-talet och släppt musik under artistnamnet DA BOOK på Börft, Lamour Records, Grand Recordings och Exit Records.

Patrik har regisserat ett 60-tal musikvideor åt artister som bland andra Weeping Willows, Eggstone, Caroline af Ugglas och Pandora. 1992 gjorde han sin första kortfilm producerad av Danska Filmverkstan i Köpenhamn, och 2010 tilldelades han både en Robert och TV-Prisen (danska motsvarigheterna till Guldbaggen respektive Kristallen) för dokumentären ”Lille Voksen”.

2016 fick Patrik ett stipendium från Kulturrådet och skrev ett 30 minuter långt verk för stråkkvartett som uruppfördes på Pufendorfinstitutet vid Lunds universitet. Driver produktionsbolaget Fat City Pictures tillsammans med sin fru Viktoria och ligger även bakom kultförklarade 80-talssynthbandet Ausgang Verboten.

”Düsseldorf, Skåne” går upp på bio fredagen den 9 februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *