2024-05-30
Stillbild ur Guldtransporten.

Norge är ett starkt filmland som levererar många bra filmer av hög kvalitet. Här listar vi en handfull norska krigsfilmer, som är väl värda din tid!

Det är ingen tvekan om att Norge vågar satsa på sina filmer. Deras krigsfilmer framförallt håller ofta en mycket hög kvalitet. De har dessutom ett helt annat perspektiv än oss i Sverige då de blev ockuperade av Tyskarna under andra världskriget medan vi fick förbli ett fritt land. Kanske har det påverkat. Här listar vi några av Norges bästa krigsfilmer.

Den som är intresserad av något helt annat, hittar här vår lista med bra komedier.

Stillbild ur Kungens val, en av flera bra norska krigsfilmer.
Foto: Nordisk Filmdistribusjon

5 norska krigsfilmer du borde se

Max Manus

Genre: Biografi, Drama
Regi: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Med: Aksel Hennie, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch m.fl.

Detta är en film baserat på den sanna historien om Max Manus (Aksel Hennie), en ung man som blev en av de ledande för den norska motståndsrörelsen då Tyskland ockuperade Norge under andra världskriget.

Into the White (2012)

Genre: Biografi, Drama
Regi: Petter Næss
Med: Florian Lukas, David Kross, Rupert Grint m.fl.

Det är under andra världskriget och ett tyskt stridsplan skjuts ner av ett brittiskt plan som även det kraschar, nära det tyska planet. De kraschar nära Grotli i Norge. De överlevande bestättnignsmedlemmarna tvingas nu att dela samma jaktstuga för att överleva den kalla och hårda norska vintern.

Kongens nei/Kungens val (2016)

Genre: Biografi, Drama
Regi: Erik Poppe
Med: Jesper Christensen, Anders Baasmo, Karl Markovics m.fl.

Det är april 1940 och tyska fartyg är på väg för att invadera Norge. Den norske kungen Haakon VII (Jesper Christensen) ställs inför ett ultimatum; att fullständigt kapitulera och överlämna makten eller utkämpa ett fullskaligt krig.

Spionen (2019)

Genre: Biografi, Drama
Regi: Jens Jonsson
Med: Ingrid Bolsø Berdal, Rolf Lassgård, Alexander Scheer m.fl.

Det andra världskriget är igång och Norge har blivit ockuperat av Tyskland. Den norska filmstjärnan Sonja Wigert (Ingrid Bolsø Berdal) avböjer ett kulturevent i Skaugum och hamnar på kant med den tyske rikskommisarien Josef Terboven (Alexander Scheer) som svarar med att fängsla Sonjas far. Hon samarbetar då med den svenska underrättelsetjänsten för att få fri sin far, och försöker att infiltrera tyskarna i Norge.

Den største forbrytelsen/Den största förbrytelsen (2020)

Genre: Biografi, Drama
Regi: Eirik Svensson
Med: Jakob Oftebro, Pia Halvorsen, Michalis Koutsogiannakis m.fl.

När de tyska trupperna invaderar Norge så känner sig de norska judarna fortfarande trygga och säkra under sitt lands beskydd, men i takt med att kriget eskalerar ute i Europa så förändras även situationen i Norge.

Guldtransporten
Foto: Viaplay

Bonustips på norska krigsfilmer

Titel:Utgivningsår:IMDb-betyg:
Narvik20226,6 av 10
Den 12:e mannen20177,3 av 10
Guldtransporten20226,6 av 10
Krigsseglaren20227,3 av 10
Nio liv19577,2 av 10
En tabell med norska krigsfilmer, när de släppts och vilket betyg de har på IMDb.

Detta var våra tips på norska krigsfilmer, vi hoppas att du hittar en ny pärla du inte har sett.

Fredrik Larsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *