2024-06-17
Rollistan i Prison Break

Prison Break är den omåttligt populära tv-serien som fortsatte att släppa uppföljare på deras hängivna tittares önskan. Här listar vi några av seriens viktigaste karaktärer och skådespelarna som är ansvariga för dem. Låt oss tittar närmare på rollistan i Prison Break!

Den omtyckta tv- serien Prison Break hade premiär 2005 och släppte fyra säsonger fram till 2008. Fansen fick inte nog där, 2009 kom filmen Prison Break: The Final Break. Inte heller där tog det slut utan 2017 släpptes en femte säsong med 9 nya avsnitt för fansen som var hungriga efter mer av den älskade serien. 

Prison Break handlar om bröderna Michael Scofield och Lincoln Burrows. Lincoln blir felaktigt dömd till döden i fängelset Fox River för mordet på vice presidentens bror. I ett försök till att rädda sin bror gör Michael sig skyldig till brott och hamnar i samma fängelse där hans bror Lincoln befinner sig i väntan på sin död. Väl där avslöjar Michael sin plan- han ska ta med sig Lincoln och rymma från fängelset. För att lyckas med kuppen behöver de rekrytera ett gäng blandat av tvivelaktiga fångar och några goda vänner längs vägen. Gänget som ger sig på rymningsförsöket blir känt som “The Fox River Eight”. 

Rollistan i Prison Break – viktigaste karaktärerna

Wentworth Miller (Michael Scofield)

Michael Scofield är hjärnan bakom operation. Han är en välutbildad arkitekt med ett bra jobb som offrar allt när han fejkar ett beväpnat bankrån för att sätta fart på sin plan att rädda sin bror. Väl i fängelset så skadar det ju inte att han är arkitekten som har ritat byggnaden som de ska lyckas ta sig ut ifrån. 

Andra roller:

 • The Flash (2014- 2019)
 • Legends of Tomorrow (2016- 2021)
 • The Loft (2014)

Dominic Purcell (Lincoln Burrows)

Lincoln Burrows har till skillnad från sin välutbildade bror hamnat på en annan bana i livet. Lincoln är impulsiv och har stundtals ett hetsigt temperament som har gjort att han har hamnat i tveksamma situationer med människor som inte riktigt går att lita på. Det är också anledningen till att han blir ditsatt för mord men som han faktiskt är oskyldig till. 

Andra roller:

 • Legends of Tomorrow (2016- 2021)
 • Blade: Trinity (2004)
 • Attack on Wall Street (2013)

Sarah Wayne Callies (Dr Sara Tancredi)

Sara Tancredi jobbar som läkare på fängelset. Hon är till en början en bricka på Michaels spelplan för att lyckas rymma. Micheal planerar att förföra henne och spelar på hennes förflutna som drogmissbrukare. Det hela blir mer komplicerat när de båda två faller för varandra. 

Andra roller:

 • The Walking Dead (2010- 2018)
 • Colony (2016- 2018)
 • Into the Storm (2014)

Amaury Nolasco (Sucre)

Fernando Sucre är Michael Scofields cellkamrat på fängelset som hjälper honom lära sig allt han behöver veta för att överleva bland de sociala grupperingarna innanför stängslet. Sucre är till en början inte helt såld på idén att göra något så olagligt som att bryta sig ut, både för lagen skull men också att han begår en synd framför Gud. Hans tveksamhet trumpas dock av att han vill hem till sin älskade flickvän Maricruz för att inte förlora henne till en annan man. 

Andra roller:

 • Transformers (2007)
 • 2 Fast 2 Furious (2003)
 • Hightown (2020-2024)

Robert Knepper (T-Bag)

Theodor “T- Bag” Bagwell är i omgångar seriens stora antagonist: Han är en favorit hos tittarna, men också en av de mest obehagliga karaktärerna. T-Bag an är en rasist, mördare och pedofil. I fängelset väljer han ut offer att våldta vilket är hur han kommer i kontakt med Michael Scofield. Han får av misstag reda på flyktplanen och utpressar de andra för att han ska kunna följa med. 

Andra roller:

 • Transporter 3 (2008)
 • Cult (2013)
 • The Hunger Games: Mockingjay (2014, 2015)

Peter Stormare (John Abruzzi)

John Abruzzi är den före detta maffiabossen från Chicago som har hög status inne på fängelset. Där ör det inte många som vågar säga emot honom. Han är ansvarig för arbetssystemet för fångarna vilket är en viktig del i flyktplanen och därmed blev Abruzzi delaktig i kuppen. 

Andra roller:

 • The Big Lebowski (1998)
 • Fargo (1996)
 • Armageddon (1998)

Rockmond Dunbar (C-Note)

Benjamin Miles “C-Note” Franklin blev indragen i rymningsförsöket eftersom de andra fångarna känner till att han driver ett illegalt apotek i på insidan. För att komma åt läkaren Sara Tancredi får Michael Scofield droger av C-Note i utbyte mot att han får följa med på kuppen så att han kan komma hem till sin fru och dotter. 

Andra roller:

 • Kiss Kiss Bang Bang (2005)
 • The Mentalist (2013- 2015)
 • Sons of Anarchy (2011- 2013)

Andra skådespelare på rollistan i Prison Break:

 • Lane Garrison (David “Tweener” Apolskis)
 • Silas Weir Mitchell (Charles ”Haywire” Patoshik)
 • Muse Watson (Charles Westmoreland)
 • Marshall Allman (LJ Burrows)
 • Jodi Lyn O’Keefe (Gretchen Morgan)
 • William Fichtner (Alexander Mahomes)
 • Paul Adelstein (Paul Kellerman)
 • Stacy Keach (Henry Pope)
 • Wade Williams (Brad Bellick)
 • Frank Grillo (NIck Savrinn) 
 • Barbara Eve Harris (Felicia Lang) 

Sedan den femte säsongen släpptes har det cirkulerat olika rykten om det ska komma ännu mer från Prison Break men i dagsläget finns det inget bekräftat om att det blir ytterligare en uppföljare.  Detta var alltså rollistan i Prison Break, för mer läsning, se vår lista med norska krigsfilmer som är väldigt bra.

Karna Mahoney

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *