2024-03-04
Kristallen 2021

I dag avslöjas nomineringarna till Kristallen 2021 där Nordic Entertainment Group kammar hem 13 nomineringar. Viaplays originalserier är nominerade i flera prestigefyllda kategorier under årets gala. Bland annat är Amy Deasismont dubbelnominerad med Thunder in my heart i Årets tv-drama och Årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion, Catwalk är nominerat i Årets dokumentärprogram och långfilmen ORCA i Årets nyskapande/förnyare.

– Jag känner mig otroligt stolt och glad att Thunder in my heart har blivit nominerad i kategorin Årets tv-drama. Det har varit en häftig och lång resa från första manussidan till dagen den släpptes på Viaplay. Serien har vuxit fram ur mycket kärlek, passion och hårt arbete av alla som jobbat med den, säger Amy Deasismont.

Svenska TV-priset Kristallen går av stapeln den 27 augusti och i dag avslöjades nomineringarna till galan. Nordic Entertainment Group, NENT Group, med Viaplay i spetsen kan stoltsera med hela 13 nomineringar i flera tunga kategorier. Under våren hyllades Viaplay-originalet Thunder in my heart, hos både publik och kritiker där skaparen Amy Deasismont även skrivit manus, regisserat två avsnitt och spelar huvudrollen Sigge. Nu har Thunder in my heart chans att vinna det prestigefyllda priset Årets tv-drama – som även förra året gick till en Viaplay originalserie, Älska mig. Dessutom har Amy Deasismont möjlighet att ta hem pris för Årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion.

– Det känns helt fantastiskt! Att spela Sigge var både otroligt lustfyllt och väldigt utmanande. Det har varit ett väldigt fint arbete tillsammans med mina medspelare och seriens regissörer Anders Hazelius och Sanna Lenken. Att nu få en nominering för den rolltolkningen gör mig väldigt rörd. Det är en stor ära, säger Amy Deasismont.

Fler märkvärdiga produktioner nominerade till Kristallen 2021

Emma Örtlund charmade en hel nation i Catwalk som förutom långfilmen även blev en dokumentärserie på Viaplay. Hon kan vinna det publika priset Årets tv-personlighet, och serien är nominerad av juryn till Årets dokumentärprogram.

– Men vad jag blir glad! Det är jätteroligt, helt magiskt och alldeles alldeles underbart. Jag hoppas att de har röstat fram mig för att de tycker att jag är en fantastisk person och för att jag är mig själv och unik på mitt sätt, säger Emma Örtlund.

Skaparen av Catwalk  Pär Johansson fyller i att nomineringarna visar på en möjlig ökad acceptans i samhället;

– Jag är så glad för nomineringarna både för Emma och för serien, det ger mig hopp om att vi tror på människan och människors lika värde. Alla känslor som man kan känna i livet har kommit fram under arbetet med den här serien, det har verkligen varit en resa i tro på mänskligheten, säger Pär Johansson.

Viaplay och Josephine Bornebusch var förra årets stora vinnare med priset Årets tv-drama för succén Älska mig, och nu fortsätter hyllningskören i och med nominering i Årets nyskapare/förnyare för långfilmen ORCA samt det nyinstiftade priset Tittarnas favoritprogram där andra säsongen av Älska mig har chans att ta hem publikomröstningen under galan.

– Det känns såklart superkul med nomineringarna! Att tittarna röstat fram Älska mig igen är ju ett underbart kvitto på att det vi skapat har berört publiken. Juryns val att lyfta fram ORCA som ju skapades under minst sagt nya parametrar känns också jättefint, säger Josephine Bornebusch.

NENT Sport kan också ta hem två priser med Suzanne Sjögren som Årets kvinnliga programledare för sändningarna av Handbolls-VM, där själva sändningen också är nominerad till Årets sportproduktion.

– Ingenting skulle kunna göra mig stoltare än de här två nomineringarna. Det var ett mycket speciellt Handbolls-VM vi gjorde i januari mitt under en pandemi och vi löste det på bästa möjliga sätt. Det är en otroligt kompetent redaktion som jag får tillhöra och de förtjänar verkligen den här nomineringen. På ett personligt plan är jag oerhört hedrad över nomineringen till Årets kvinnliga programledare. Jag har nuförtiden lyxen av att jobba med en hel drös kompetenta kvinnor och att få lyftas fram som en av dem känns berusande, säger Suzanne Sjögren.

Programledaren Peter Jihdes brinnande passion för att höja medvetandet för diabetes har gett utdelning i nomineringen av Leva utan att dö – Pandemin med diabetes. Dessutom har han av publiken röstats fram som en av de nominerade att vinna Årets manliga programledare, som har chans att ta hem publikomröstningen under galan. Han är även aktuell med På gränsen med Peter Jihde.

– Jag känner mig stolt, glad och tacksam. Framförallt över att juryn anser att NENT Groups hårda och viktiga kamp mot diabetes är Kristallen-material, säger Peter Jihde.

Svenska Truckers bröt ny mark inom realitygenren och satte lastbilschafförernas yrke på kartan, och har under galan chans att ta hem en andra kristall som Årets realityprogram. Dessutom är publikfavoriten och långköraren Efterlyst nominerat till Årets nyheter- och aktualitetsprogram.

– Det känns kul och mycket välförtjänt att en sådan bredd av våra Viaplay-produktioner premieras av såväl jury som tittare. De är alla prestationer av olika karaktär, och extra stolt är jag över att vi vågade satsa just på Amy Deasismont som debuterande serieskapare och produktionerna ORCALeva utan att dö och inte minst Handbolls-VM som producerades under minst sagt svåra omständigheter under rådande pandemi, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Nordic Entertainment Group.

Viaplays nomineringar – Kristallen 2021

Årets tv-drama

Thunder in my heart – Amy Deasismont, Anna-Klara Carlsten (producent)

Årets dokumentärprogram

Catwalk – Emma Örtlund, Pelle Ohrgren (producent)

Årets nyskapande/förnyare

ORCA – Josephine Bornebusch och Sofie Palage (producent)

Årets faktaprogram

Leva utan att dö – Pandemin med diabetes – Peter Jihde, Pontus Andersson (producent)

Årets kvinnliga skådespelerska i en tv-produktion

Amy Deasismont – Thunder in my heart, Anna-Klara Carlsten (producent)

Årets nyheter- och aktualitetsprogram

Efterlyst – Hasse Aro, Stefan Stridh (producent)

Årets realityprogram

Svenska Truckers – Elin Klar, Dharma Garde Palme (producent)

Årets sportproduktion

Handbolls-VM – TV6/Viaplay, Christian Eriksson (producent)

Årets granskning

200 sekunder/Rasismen på H&M – Robert Aschberg, Lindah Mohlin (producent)

Årets manliga programledare

Peter Jihde – På gränsen med Peter Jihde, Leva utan att dö – Pandemin med diabetes

Årets kvinnliga programledare

Suzanne Sjögren – Handbolls-VM

Årets tv-personlighet

Emma Örtlund – Catwalk (serien)

Tittarna favoritprogram

Älska mig – Josephine Bornebusch, Sofie Palage (producent)

Få med dig senaste nytt inom filmvärlden, och tips på bra serier här på Filmextra!

3 thoughts on “Kristallen 2021 – Viaplays nomineringar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *