2024-05-31
Harrison Ford

Spielberg avslöjar att Ford var avgörande för att filmen skulle bli av.

E.T. är en av Steven Spielbergs mest älskade filmer, men utan Harrison Ford är det inte säkert att han skulle gjort den. Det berättar Spielberg på årets TCM Classic Film Festival. 

Filmen har sitt 40-årsjubileum i år och det firades på TCM Classic Film Festival med premiären av en restaurerad IMAX version. Före visningen hade Steven Spielberg en diskussion med TCM värden Ben Mankiewicz om olika ämnen. Spielberg berättade bland annat att filmen fick honom att vilja bli pappa efter att ha jobbat med den då 6-åriga Drew Barrymore.

Han berättade även att Harrison Ford spelade en stor roll i produktionen av E.T. Enligt Screen Rant blev Ford inblandad när han och Spielberg spelade in Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981) i Tunisien. Spielberg försökte pitcha ett manus till Fords dåvarande flickvän, manusförfattaren Melissa Mathison. Hon blev inte imponerad av historien om den strandade utomjordingen och sa bestämt att hon dragit sig tillbaka från skrivandet. 

Spielberg trodde på sin berättelse och bad Ford att prata med sin flickvän. Ford lyckades övertala henne. “Okej, du fick Harrison så exalterad över det här. Vad är det jag missat?” frågade hon regissören dagen efter.

Han berättade berättelsen igen och insåg att första gången måste han berättade den dåligt. Mathisons reaktion var nämligen helt annorlunda.Hon rördes av den fina historien och engagerade sig direkt i skrivandet av manuset. 

Hade inte Ford övertalat Mathison att ge Spielberg en andra chans så hade vi kanske aldrig fått ta del av den fina historien som blev E.T.: The Extra-Terrestrial (1982). 

LÄS OCKSÅ: The Wilds säsong 2 – äntligen premiär

2 thoughts on “Spielberg avslöjar: Harrison Ford avgörande för E.T.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *