2024-07-23
Premiär för Agatha Christies hemliga anteckningsböcker

De hemliga anteckningsböckerna som avslöjar vem Agatha Christie egentligen var Bakom Poirots små grå celler dolde sig en lika skarp hjärna – Agatha Christies egen. I denna brittiska dokumentär från 2019 bläddrar vi igenom den bästsäljande författarens journaler, privata brev och dagböcker.

Detta är dokumentärfilmen som djupdyker i Agatha Christies betydande arv. Under flera år har Dr. John Curran undersökt Christies personliga arkiv, brev, manuskript och hela 73 minutiöst skrivna anteckningsböcker som innehåller allt hon såg och hörde.

LÄS OCKSÅ: Premiär: Återupptäckta – Konsthistoriens kvinnliga pionjärer

Tittaren får en unik inblick både i hur Agatha Christie skapade sina formidabla historier och i den komplexitet och det mörker som fanns inom henne. Förklaringarna finns i hennes egen livshistoria – alltifrån den isolerade barndomen som väckte fantasin inom henne till de medicinska kunskaper hon tillförskaffade sig under första världskriget, till hjärtesorg och de resor över världen som förvandlade skrivandet från hobby till en seriös yrkesidentitet.

Berättare är Samantha Bond, känd från fyra James Bond-filmer.

Agatha Christies hemliga anteckningsböcker har premiär på SVT Play fredag 16 september kl. 02.00. Sänds på SVT2 lördag 17 september kl. 19.05.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *