2024-07-23
Premiär: Återupptäckta - Konsthistoriens kvinnliga pionjärer

Konsthistorien är fylld av kvinnliga konstnärer som brutit ny mark. Ändå är varken deras namn eller konstverk lika kända som männens. I dokumentärserien ”Återupptäckta – Konsthistoriens kvinnliga pionjärer” utforskas mekanismerna bakom det systematiska utelämnandet av några av historiens mest talangfulla konstnärer.

Regissören Susanne Radelhof undersöker mekanismerna bakom utelämnandet av mycket begåvade konstnärer. På så sätt återberättas en bortglömd del av konsthistorien. Kvinnor har alltid varit en del av konsthistorien och arbetat i ögonhöjd med sina manliga samtida konstnärer. Tillsammans gjorde de anspråk på nya vägar och väckte sensationer – men trots detta är det få som känner till deras namn eller deras verk. Upptäck de bortglömda kvinnliga konstnärerna, deras verk, och den europeiska konsthistorien på nytt.

LÄS OCKSÅ: Premiär för dokumentären Vad hände med Sjögren? på SVT Play

Återupptäckta – konsthistoriens kvinnliga pionjärer är en dokumentärserie om konsthistoriens kvinnliga pionjärer där tittaren ges en fördjupning av de största konstnärerna inom impressionismen och den abstrakta konsten men också feministisk Avant-garde bl.a. Hannah Ryggen, Hilma af Klint, Dora Hitz och Berthe Morisot. Tysk dokumentär från 2021.

”Återupptäckta – Konsthistoriens kvinnliga pionjärer” har premiär på SVT Play söndag 2 oktober kl. 02:00 och i SVT2 fredag 7 oktober kl. 20:00.

1 thought on “Premiär: Återupptäckta – Konsthistoriens kvinnliga pionjärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *