2023-12-06
Tips på bra filmer om fiske och havet

Är du ute efter bra filmer om fiske och havet att spendera kvällen med? Här kommer vi med några av våra bästa tips!

Fiske har ofta varit en viktig del av många filmer och används ofta som en metod för avkoppling eller för att bygga relationer mellan karaktärer. Det kan också användas som en form av konflikt eller som en allegori för livserfarenheter. Filmer som fängslande ”A River Runs Through It” och brutalt spännande ”The Perfect Storm” använder fiske som en central del av handlingen och ger en inblick i vikten av det som en livsstil eller en passion.

LÄS OCKSÅ: Bra filmer och serier om matlagning

Vidare kan en film som Ron Howards valthriller ”In the Heart of the Sea” utforskar de farliga äventyren som fiskare ställs inför på havet. Det ska också sägas att det finns mycket mänsklig dramatik i filmer om fiske och havet. I exempelvis den moderna och alldeles lysande piratfilmen ”Captain Phillips” med Tom Hanks, eller den stilla thrillern ”Dead Calm” i vilken vi ser Nicole Kidman och Billy Zane, ligger fokuset på mänskliga relationer och konflikter som utspelar sig på havet.

Likaså kan filmer om fiske och havet, så som ”A River Runs Through It” och ”The River Wild”, handla om tävlingsinstinkten hos fiskare som konkurrerar med varandra. Eller för den delen livsstilen; ”The Old Man & the Gun” och ”The Trout” centrerar fiskets roll i människors liv och vikten av att tillbringa tid med naturen.

Oavsett temat, ger filmer om fiske en inblick i en värld som är främmande för många människor, och samtidigt en påminnelse om vikten av respekt för naturen och livet på havet.

”Jaws”. Foto: Paramount.

Fler tips på bra filmer om fiske och havet

”Jaws” (1975)
”Master and Commander: The Far Side of the World” (2003)
”A Bigger Splash” (2015)
”The Life Aquatic with Steve Zissou” (2004)
”The Old Man & the Gun” (2018)
”The Deep Blue Sea” (2011)
”The Lighthouse” (2019)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *