2024-03-04

Foto: Viaplay.

Det stora familjedramat Halva Halva blir Viaplays nästa seriesatsning – skapad och regisserad av skådespelarna Alexander Abdallah (Snabba Cash, Thunder in my heart) och Mustafa Al-Mashhadani (Tunna blå linjen). Serien, som hämtar inspiration från verkliga händelser och iakttagelser tagna ur båda regissörernas liv, skildrar en prekär familjesituation med mycket hjärta, humor och en och annan kulturkrock. Halva Halva produceras av Viaplay Studios i samproduktion med Malaika Film och spelas in under sommaren i Stockholm.
– Vi ska äntligen, genom ett inifrånperspektiv, få skildra en komplex och viktig historia som är bortom stereotyper och de extrema bilderna av oss som vi hitintills varit vana vid att se. Det är mäktigt att vara en del av stora förändringar och vi är väldigt exalterade och glada över förtroendet som vi fått av Viaplay, säger Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani i en gemensam kommentar. 

Det här är serien Halva Halva

Halva Halva är en varm och känslosam berättelse med många skratt om familjen Haddad. När familjens hyreslägenhet ska renoveras och hyran plötsligt kommer höjas markant har de inte längre råd att bo kvar och måste hitta ett nytt hem. Som om inte det vore nog hamnar familjen även i existentiella kriser och oväntade situationer. Samtidigt blir sprickorna i familjen med rötter från Mellanöstern allt större och deras olikheter allt tydligare – ena halvan har flytt till Sverige och den andra halvan har vuxit upp där, vilket gör att de har allt svårare att förstå varandra. Familjen måste nu inte bara hitta en ny lägenhet – de måste hitta hem till varandra.

LÄS OCKSÅ: Nu kan du streama Kustpärlans mysterier säsong 2

– På många sätt så har den här skapandeprocessen varit både terapeutisk och utvecklande för mig. Det är lika mycket en hyllning till min uppväxt och kultur som att den är en kram till allt vårt trauma som den svenska tillvaron kan innebära. Att få göra det här och dela den här resan med sin närmsta vän är inget annat än en dröm för mig. Nu kör vi!, säger Mustafa Al-Mashhadani.

Foto: Viaplay.

”Mäktigt att äntligen få berätta”

Viaplays nya satsning Halva Halva är en karaktärsdriven serie i sex delar med stort hjärta och känslosam autenticitet, berättat från ett nytt perspektiv. Den är baserad på en originalidé av skådespelarna Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani, som även regisserar och har mindre roller i serien. Serien har tagit tre år från idé till genomförande och har sedan dag ett legat duon väldigt nära om hjärtat.

– Det är mäktigt att äntligen få berätta en historia om dessa individer i ett nytt ljus. Jag tror att många har längtat efter att få se något sånt här och jag tycker att det behövs nu mer än någonsin i det politiska klimatet vi lever i. Det här är jag och vi, naket och ärligt, precis som vi är, bortom fördomar och stereotyper. Det är en hyllning till vår historia, vårt arv och till det som har format mig här i Sverige. Jag är glad och tacksam att Viaplay har gett oss plattformen för den här berättelsen, säger Alexander Abdallah.

Utöver Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani ser vi både välbekanta och nya spännande ansikten i serien. Bland annat spelas familjen Haddad av skådespelarna Isa Aouifia (pappa Ahmed), Helen Al-Janabi (mamma Nour), Jenna Chaaraoui (dottern Jamila) och Matteus Gezer (sonen Amin). Fler namn i rollistan kommer att avslöjas längre fram.

– Vi är väldigt glada och stolta över att få skapa denna fina serie tillsammans med de otroligt skickliga kreatörerna Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani. Halva Halva är en serie med sitt alldeles eget uttryck och den tar upp flera starka ämnen som många kommer kunna relatera till. Jag ser framemot att få följa med på denna kreativa resa med det oerhört kompetenta teamet både bakom och framför kameran, säger Camilla Rydbacken, SVP Scripted Content på Viaplay Group.

LÄS OCKSÅ: Här är allt om Mästarnas mästare 2023

Halva Halva produceras av Viaplay Studios i samproduktion med Malaika Film med stöd av Nordisk Film & TV Fond. Producent på Viaplay Studios är Jim Cargill (Stockholm Bloodbath, Hilma) och producent på Malaika Film är Adam Lunneborg (Vi var barn då). Serien är skapad och delvis regisserad av Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani. Duon är även huvudförfattare för serien tillsammans med Mikael Newihl (Max Anger, På Gatan Där Jag Bor). Avsnittsförfattare är Farima Karimi, SaraKlara Hellström och Kaly Halkawt. Regissör för tre avsnitt är Julia Lindström (Nattryttarna, Två systrar) och exekutiva producenter på Viaplay är Helena Larand och Lotta Dolk.

Halva Halva beräknas ha premiär längre fram på Viaplay.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *