2024-05-31
Claes Malmberg i Dancing Queens

Foto: Netflix

En av Sveriges roligaste komiker

Claes Malmberg är nog en av Sveriges roligaste komiker, men även en riktigt bra skådespelare som länge har skådespelat på scen. Idag listar vi filmer och TV-program med Claes Malmberg som vi älskar.

Claes Malmberg har varit aktiv väldigt länge i svensk TV, stand-up och teater. Malmberg slog igenom på 90-talet med sin karaktär Ronny Jönsson som han spelade i radio, TV och standup. Han har under en stor del i sin karriär jobbat som komiker men har även skådespelare väldigt mycket på teater i över 25 uppsättningar av olika pjäser. Utöver det har han skådespelat i flera filmer och serier varav filmerna är det vi är mest intresserade av idag. Han har skådespelat som mindre karaktärer i vissa Astrid Lindgren-filmer och även arbetat på många tv-pjäser.

Filmer och TV-program med Claes Malmberg

Skönheten och odjuret (1991)

I den kända och älskade Disney-klassikern Skönheten och odjuret gjorde Malmberg rösten till Gastons (Hans Josefsson) kompanjon Lefou. Filmen handlar om Belle (Sofia Källgren), en flicka som älskar att läsa, som blir kidnappad av ett monster som egentligen visar sig vara en missförstådd prins. Gaston vill gifta sig med Belle men när Belle nekar honom blir han fort arg. Han försöker skicka iväg Belles pappa till ett dårhus och genom hela filmen hjälper hans lilla sidekick Lefou honom.

Kalle Blomkvist – Mästerdetektiven lever farligt (1996)

I denna adaption av Astrid Lindgrens Mästerdetektiven Blomkvist lever farligt (1951) blir en person mördad i Lillköping. Samtidigt som det händer leker barn-gängen röda och vita rosen krig och ett av barnen ser gärningsmannen. Barn detektiven Kalle Blomkvist (Malte Forsberg) bestämmer sig för att hitta mördaren med hjälp av Eva-Lotta (Josefin Årling) som vittnade

Trettondagsafton (1999)

I denna tv-teateruppsättning av William Shakespeares pjäs Trettondagsafton (1623) spelar Malmberg grevinnan Olivia. Filmen är en klassisk komedi som följer pjäsens original manus där Hertige Orsino (Lakke Magnusson) vill gifta sig med grevinnan Olivia men hon förnekar honom då hon är i 7 års sorg efter att hennes bror har dött. Pjäsen är spelad helt av män vilket var hur det gjordes då originalpjäsen först blev framförd.

Garfield sitter och ler. Det är en fin stund i en av alla filmer och TV-program med Claes Malmberg.
Foto: 20th Century Fox

Gustaf (2004)

I 2004s live-action film Gustaf spelar Malmberg huvudkaraktären i den svenska dubbningen. Filmen är baserad på skämt-serien med samma namn som gjordes av Jim Davis och filmen följer katten Gustaf som bor med sin ägare Jon Arbuckle (Andreas Wilson). Gustaf älskar lasagne och älskar att lata sig men när Jon skaffar en ny hund, Ådi, skakas Gustafs liv om mer än han hade velat.

Hur många lingon finns det i världen? (2011)

I denna film följer vi Alex (Sverrir Gudnason) som måste jobba med ett gäng funktionsnedsatta i Hudiksvall. Medan han jobbar där träffar han flera talangfulla människor som vill sjunga men när han vill ta iväg dem på talangjakt blir han nekad. Filmen är vagt inspirerad av den verkliga historien om hur den glada Hudik-teatern blev till men den är inte helt korrekt till verkligheten. I filmen spelar Claes något av en mindre roll som en förälder till en av de funktionsnedsatta men han tar större roll i uppföljaren.

Hur många kramar finns det i världen? (2013)

I uppföljaren till Hur många lingon finns det i världen? (2011) spelar Malmberg återigen pappan Peter som vill göra en film som sin dotter och sina funktionsnedsatta vänner. Han ringer sin barndomsvän Max för att få hjälp. Max är en deprimerad reklamfilmsfotograf som bor i New York. Efter att hans familj svikit honom försöker han ta sitt liv men blir avbruten när Max ringer honom.

Detta var en handfull underbara filmer och TV-program med Claes Malmberg. För mer läsning, se vår lista med roliga komedier du inte får missa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *