2024-06-17
Skådespelarna i rollistan i The Vampie Diaries.

Foto: The CW

Succéserien The Vampire Diaries sändes under åtta år och lika många säsonger. Här listar vi några av de viktigaste skådespelarna i rollistan i The Vampire Diaries och vilka andra produktioner skådespelarna har medverkat i. 

MER LÄSNING: Rollistan i Desperate Housewives – viktigaste karaktärerna

The Vampire Diaries är en fantasyserie för ungdomar, som med 350 000 röster på IMDb har 7,7 av 10 i betyg. Precis som det hörs i titeln så handlar det om vampyrer. 17 år gamla Elena Gilbert bor i Mystic Falls och blir kär i Stefan men också i hans bror Damon som båda två är vampyrer. Under det pågående triangeldramat dras Elena längre och längre in i den mystiska övernaturliga världen.

Serien släpptes under 2009-2017 och hann släppa 8 säsonger. Utöver det släpptes även två spinoff serier, The Originals och Legacies. 

Skådespelarna i rollistan i The Vampie Diaries.
Foto: The CW

Rollistan i The Vampire Diaries

Nina Dobrev (Elena Gilbert)

Elena är 17 år gammal och är seriens huvudkaraktär, främst i de första sex säsongerna. Hon förlorar båda sina adoptivföräldrar i en bilolycka. Elena är en människa men som blir indragen i världen av vampyrer genom hennes komplicerade relationer med både Stefan och Damon. 

Andra roller som Nina Dobrev har spelat: 

 • The Out- Laws (2023)
 • Love Hard (2021)
 • The Perks of being a Wallflower (2012)

Ian Somerhalder (Damon Salvatore)

Damon är den äldre av de två Salvatore- bröderna. Han kan vara väldigt charmig men också mycket självbelåten med en dos av hybris. Han pendlar ofta mellan att vara lekfull till att vara elak. 

Andra roller som Ian Somerhalder har spelat:

 • Lost (2004- 2010)
 • Anatomy of a Hate Crime (2001)
 • The Rules of Attraction (2002)

Paul Wesley (Stefan Salvatore) – en av favoriterna på rollistan i The Vampire Diaries

Stefan är den yngre av Salvatore- bröderna. Han är den kompletta motsatsen till sin bror. Stefan är vänlig, har ett stort hjärta och gör allt han kan för att skydda sina nära och kära, det inkluderar även hans bror Damon som inte ger honom samma behandling. 

Andra roller som Paul Wesley har spelat: 

 • Tell Me a Story (2018- 2020)
 • Fallen (2006- 2007)
 • Elsewhere (2009)

Candace King (Caroline Forbes)

Caroline Forbes är en av Elenas bästa vänner. Hon är en kapten över cheerleadinglaget och en av de mest populära tjejerna i skolan. Caroline kan vara tävlingsinriktad och lite självisk men det är egenskaper hon jobbar på att utveckla tidigt under serien. 

Andra roller som Candace King har spelat:

 • After We Collided (2020)
 • Dating Rules from My Future Self (2012)
 • Deadgirl (2008)

Kat Graham (Bonnie Bennett)

Bonnie Bennet är en till av Elenas bästa vänner. Under seriens gång finner hon sina egna krafter eftersom hon är en häxa. Hon är en sympatisk karaktär men det finns gott om krut i henne. Med sina krafter som häxa hjälper hon ofta sina vänner i knipa. 

Andra roller som Kat Graham har spelat:

 • How it Ends (2018)
 • All Eyez on Me (2017)
 • The Holiday Calender (2018)

Zach Roerig (Matt Donovan)

Matt Donovan är Elenas ex- pojkvän som hon fortfarande har en god relation med. Han är ofta ganska gnällig och lyckas flera gånger sätta sig själv i knipa där de andra karaktärerna behöver rädda honom ur. Senare under serien börjar han dejta Caroline och han har ett positivt inflytande på hennes karaktär. 

Andra roller som Zach Roerig har spelat:

 • As the World Turns (2005-2009)
 • One Life to Live (2007)
 • Friday Night Lights (2008- 2009)

Michael Trevino (Tyler Lockwood)

Tyler Lockwood är skolans mobbare men när han kommer upp i tonåren börjar han få reda på att han faktiskt är en varulv. Den insikten får hans karaktär att mogna och utvecklas till en lite bättre människa. 

Andra roller som Michael Trevino har spelat:

 • Roswell, New Mexico (2019- 2022)
 • Cane (2007)
 • Sunset Park (2017)

MER LÄSNING: Rollistan i Prison Break – de spelade rollerna

Matthew Davis (Alaric Saltzman)

Alaric Saltzman är en lärare på skolan i Mystic Falls. Utöver det är han också något av en fadersfigur för Elena. Han får reda på att hans bortgångna fru födde Elena när hon bara var tonåring. Alaric börjar också dejta Jenna som är Elenas adoptivmammas syster. 

Andra roller som Matthew Davis har spelat:

 • Legally Blonde (2001)
 • Blue Crush (2002)
 • Tigerland (2000)

Steven R. McQueen (Jeremy Gilbert) – sista stora namnet på rollistan i The Vampire Diaries

Jeremy Gilbert är Elenas lillebror. De är båda två adopterade men är faktiskt biologiska kusiner. Jeremy har lite otur i kärlek när flera av hans flickvänner mystiskt dör. Han dejtar också Bonnie under seriens gång. 

Andra roller som Steven R. McQueen har spelat:

 • Chicago Fire (2015- 2016)
 • Everwood (2005- 2006)
 • Piranha 3D (2010)

Detta var alltså rollistan i The Vampire Diaries. Filmextra håller dig uppdaterad med de skönaste listorna och nyheterna där ute.

Karna Mahoney

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *