2024-06-17

Sportdokumentärer kan vara en stor källa till inspiration och motivation, eftersom de ofta visar upp idrottares och lags engagemang, beslutsamhet och hårda arbete. Här är tips på tre nya sportdokumentärer 2023 du vill spana in för att bli inspirerad.

Läs också vår lista med 11 oväntade filmer baserade på sanna historier.

Sportdokumentärer 2023

Break Point

Nya sportdokumentärer 2023 att spana in
Foto: Unsplash.

Från teamet bakom Formula 1: Drive to Survive kommer Break Point. Den nya dokumentärserien följer en utvald grupp av topptennisspelare på och utanför banan när de tävlar i ansträngande Grand Slams och turneringar över hela världen. Deras dröm gemensamma dröm är att lyfta en trofé och bli nummer ett.

När några av tennislegenderna når sin karriärs skymning, är detta chansen för en ny generation att ta plats i  rampljuset. Break Point kommer nära dessa spelare under ett års tid när de tävlar över hela världen i ATP- och WTA-tourerna. Från karriärshotande skador och känslomässigt hjärtesorg, till triumferande segrar och personliga stunder utanför planen, kommer tittarna att få en titt bakom kulisserna på det pressade livet för några av de bästa tennisspelarna i världen.

Formula 1: Drive to Survive (säsong 5)

En dokumentärserie som följer förarna och teamen i Formel 1. Serien ger en inblick i Formel 1-världen med höga insatser, inklusive den rivalitet, politik och press som kommer med att tävla på motorsportens högsta nivå.

Varje säsong av serien fokuserar på olika Formel 1-mästerskap, med djupgående porträtt av de olika förarna  när de deltar i tävlingar runt om i världen. Serien innehåller också filmer bakom kulisserna och intervjuer med förare, teamchefer och andra nyckelfigurer inom sporten.

Formel 1: Drive to Survive har hyllats för sin unika och uppslukande skildring av Formel 1-världen. Finns att streama på Netflix.

Säsong 5 har premiär på Netflix den 24 februari.

Sagan Stenmark

Nya sportdokumentärer 2023 att spana in
Foto: TV4.

Världens främsta skidåkare och en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna. Ingemar Stenmarks karriär, med bland annat 86 världscupsegrar och två OS-guld, är såväl enastående som unik. Nu kan du streama dokumentären Sagan Stenmark på TV4 Play, där Stenmark, familjemedlemmar och andra i hans närhet blickar tillbaka på karriären och alla framgångar.

Sagan Stenmarck finns nu att streama på C More och TV4 Play.

Tips på sportfilmer

Rudy (1993)

Nya sportdokumentärer 2023 att spana in
Foto: TriStar Pictures.

Den här klassiska sportfilmen berättar historien om Rudy Ruettiger, en ung man som drömmer om att spela fotboll för Notre Dame trots att han är för liten till storleken och saknar den nödvändiga talangen. Genom hårt arbete och beslutsamhet får Rudy så småningom en plats i Notre Dames scoutlag och blir en inspiration för sina lagkamrater och tränare.

Remember the Titans (2000)

sportfilmer
Foto: Buena Vista Pictures Distribution.

Detta inspirerande sportdrama är baserat på den sanna historien om 1971 års T.C. Williams High School fotbollslag i Alexandria, Virginia. Laget, som leds av huvudtränaren Herman Boone, står inför många utmaningar och motgångar när de strävar efter att bli ett vinnande lag inför rasliga spänningar och motgångar.

Million Dollar Baby (2004)

Nya sportfilmer
Foto: Warner Bros.

Detta gripande sportdrama av Clint Eastwood berättar historien om Maggie Fitzgerald, en målmedveten ung kvinna som drömmer om att bli mästare i boxning. Med hjälp av veterantränaren Frankie Dunn arbetar Maggie för att övervinna oddsen och bli en framgångsrik fighter, trots att hon ställs inför många utmaningar och motgångar på vägen.

Dessa filmer är alla inspirerande och visar kraften i hårt arbete, beslutsamhet och uthållighet för att uppnå sina mål. De kommer garanterat att ge motivation och inspiration för alla som letar efter en film med sporttema.

1 thought on “Nya sportdokumentärer 2023 att spana in

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *