2024-05-31
10 oväntade filmer baserade på sanna historier

”Based on a true story” ger filmen det där lilla extra – men ibland blir det för verkligt. Vare sig det handlar om att hitta sig själv, finna kärlek, starta krig eller fly monster är dessa oväntade filmer baserade på sanna historier.

American Hustle (2013)

Bedragaren Irving Rosenfeld lever sitt bästa liv tillsammans med sin älskarinna Sydney Prosser. Detta fram tills den dag då FBI agenten Richard “Richie” DiMaso slår in deras dörr och tvingar dem att välja mellan två val. Antingen hjälper de honom och FBI att infiltrera New Jerseys maffia eller så hamnar de i fängelse. De väljer att samarbeta för att slippa att avtjäna sina straff, men världen de träder in i visar sig vara farligare och mer förtrollande än vad de kunnat föreställa sig. De sätter igång, men deras plan håller nästan på att avslöjas när Irvings högst oförutsägbara fru Rosalyn Rosenfeld plötsligt dyker upp.

LÄS OCKSÅ: Bingolotto 2023 – tillbaka på lördagar

American Hustle är baserad på den verkliga personen Mel Weinberg, som både var bedragare och informant hos FBI i slutet på 1970-talet. Han har själv uttalat sig om filmatiseringen av honom och hans del i operation Abscam. I det stora hela var han nöjd med hur Christian Bale porträtterade honom och hur filmen utspelade sig. Förutom ett par mindre konstnärliga friheter som hade tagits var hans största problem med filmen följande: Jennifer Lawrence borde ha spelat älskarinnan då han menar att älskarinnan alltid är snyggare än frun annars är där ingen poäng.

Streama: Viaplay

The Great Gatsby (2013)

Foto: Warner Bros.

I en av 2010-talets mest berömda filmer, med Leonardo DiCaprio i titelrollen, följer vi en författare och Wall Street-man, Nick, som dras till sin miljonärsgranne Jay Gatsbys livsstil. Under tiden de spenderar tillsammans gör han fascinerande upptäckter om Gatsbys förflutna.

The Great Gatsby bygger på en klassisk roman från 1925 där många känner igen berättelsen, men inte alla känner till att den är hämtad ur verkliga personers liv. Gatsby är ett påhittat namn, men bygger på en person som heter Max Gerlach. Han var en officer i de amerikanska expeditionsstyrkorna under första världskriget som blev en gentleman bootlegger och levde som en miljonär i New York. Förutom Gerlach själv, så baserade Fitzgerald även Gatsby på sig själv.

Eat Pray Love (2010)

Liz Gilbert har allt som många drömmer om, en man, ett hus och en framgångsrik karriär, men hon känner inte sig fulländad. En dag kommer hon till insikt att hon inte längre är lycklig i sitt äktenskap och att hon inte känner sig nöjd med vägen hon har valt i livet. Hon beslutar sig för att en skilsmässa är det rätta valet för henne just nu och ger sig därefter ensam iväg på en jordenruntresa i hopp om att hitta sig själv och finna en inre lycka.

Filmen bygger på Elizabeth Gilberts memoar Eat, Pray, Love: One Woman’s Search for Everything Across Italy, India, and Indonesia som handlar om hennes egna upplevelser efter att hon skilt sig från sin man och gav sig på sin resa för att finna sig själv igen efter att ha känt sig vilse så länge.

Streama: Netflix, Viaplay, Amazon Prime

Julie & Julia (2009)

10 oväntade filmer baserade på sanna historier
Meryl Streep i ”Julie & Julia”. Foto: Sony Pictures Releasing.

Bland oväntade filmer baserade på sanna historier hittar vi den här trevliga filmen om de två kvinnorna Julie och Julia, och hur matlagningen blev en del av deras liv såväl som identitet.

Under 1950-talet bosätter sig Julia Child och hennes man i Frankrike där hon börjar lära sig om fransk matlagning. Hon börjar arbeta på en kokbok om fransk matlagning för amerikanska hemmafruar fast besluten om att få den utgiven. Den 30-åriga Julie Powell hamnar i en ålderskris så hon inleder ett stort projekt där hon ska laga 524 maträtter utifrån Julia Childs receptbok Det Goda Franska Köket samtidigt som hon genom sin blogg visar upp sina framgångar inom det kulinariska, men också de missöden som också sker i hennes kök.

Julie & Julia är bygger på den verkliga historien om skribenten Julie Powell som bloggade om sina försök när hon gav sig på att laga maträtter från kokboken Mastering The Art Of French Cooking skriven av Julia Child.

Streama: Netflix, Viaplay

Marley & Me (2008)

Det nygifta paret John och Jenny arbetar som journalister på två lika nyhetstidningar, men trots att de är lyckliga med varandra känner de sig otillfredsställda i sina liv. De beslutar sig för att adoptera en hund för att testa deras föräldraförmåga innan de skaffar barn. Deras nya familjemedlem blir en liten söt labrador som får namnet Marley, men med tiden växer den söta lilla valpen upp till att bli okontrollerbar och sätter deras tålamod och relation på prov med sitt bus.

Marley & Me är baserad på John Grogans memoir, Marley and Me: Life and Love with the World’s Worst Dog, som handlar om hans hund Marleys liv från att ha varit en söt liten valp till att bli en tokig hund på 45 kilo. Owen Wilson gör rollen som John Grogan tillsammans med Jennifer Aniston som hans bättre hälft Jenny. Filmen utspelar sig under Marleys livstid och därför behövdes det totalt 22 olika labradorer för att gestalta Marleys stadier i livet.

Streama: Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime

The Pursuit of Happyness (2006)

10 oväntade filmer baserade på sanna historier
Bland oväntade filmer baserade på sanna händelser hittar vi ”The Pursuit of Happyness”. Foto: Sony Pictures Releasing.

Det är år 1981 i San Francisco och försäljaren Chris Gardner kämpar med att få ihop det. Efter att ha investerat alla sina besparingar i portabla skannrar för att mäta bentäthet ger han sig ut för att hålla i demonstrationer för läkare i hopp om att de ska köpa dem, men trots sin investering lönar det inte sig och han tvingas leta efter nya sätt att försörja sig och sin son på. Oavsett vilka motgångar han ställs inför och hur hopplös framtiden än ser ut för Chris så ger han aldrig upp.

Filmen är baserad på verkliga händelser med Chris Gardner och hur han och hans son inte hade något annat val än att sova på golvet på en allmän toalett när de under ett år var hemlösa i San Francisco.

Streama: Viaplay, Amazon Prime

The Notebook (2004)

Den unga Noah Calhoun lever ett enkelt liv under 1940-talet i North Carolina där han under en karnevalen möter den vackra arvtagerskan Allison “Allie” Hamilton som är på besök under sommaren . Han förälskar sig direkt i henne och är fast besluten att de ska vara tillsammans även om hon inte visar samma intresse till en början, men det dröjer inte länge innan hon har fallit för den passionerade Noah och de inleder en sommarromans.

LÄS OCKSÅ: Filmtips – hitta bra filmer

Deras intensiva romans leder till att de träffar varandras föräldrar och Noahs pappa Frank tycker om Allie med en gång och välkomnar henne som en i familjen, men Allies föräldrar John och Anne vägrar acceptera deras relation på grund av klasskillnad. När sommaren är över åker Allie hem igen och deras fortsätter liv, men deras kärlek är mer kraftfull än tiden själv.

Den här av filmer baserade på sanna historier bygger på Nicholas Sparks bok, The Notebook, som han skrev om sin före detta frus föräldrar som spenderade 60 år tillsammans. Berättelsen handlar om det verkliga paret Noah och Allie och hur de förälskade sig i varandra när de möttes.

Streama: HBO Max

Braveheart (1995)

Under slutet av 1200-talet invaderade kung Edward Skottland efter att kung Alexander III av Skottland avlidit utan att ha efterlämnat någon tronarvinge. Skottarna gör motstånd och ett slag inleds varpå den unga pojken William skickas iväg på pilgrimsfärd genom Europa för att sedan flera år senare återvända och han bygger upp sitt liv med sin nyblivna fru som han gift sig med i hemlighet för att undkomma den rådande droit de seigneur.

Efter sin frus mord kämpar William Wallace för att hämnas på de skyldiga, men hans hämndbegär övergår till en vilja att kämpa för Skottlands frihet. Ryktet sprider sig snabbt och många ansluter sig till upproret mot England och dess förtryck, men adeln ser hotet och de ger order om att stoppa William Wallace oavsett vad priset är. Kamp blir till krig och Wallace upptäcker hur svår segern är att uppnå när han utsätts för intriger och svek.

Handling i Braveheart är inte historiskt korrekt och historiker håller inte med om stora delar av hur filmen utspelar sig, men den är baserad på slaget som ägde rum, Battle of Stirling Bridge och betydelsen William Wallace hade för kampen. Man kan se Braveheart som en berättelse baserad på verkliga händelser med mycket konstnärlig frihet.

Streama: Viaplay, Disney+

Open Water (2003)

När paret Daniel Kintner och Susan Watkins känner en frustration över deras hektiska vardag bestämmer de sig för att åka iväg på en dyksemester. Väl under vatten simmar Daniel och Susan en bit ifrån de andra i gruppen för lite egentid, men det de inte vet är att under tiden de är ensamma går alla andra ombord igen. I ren otur räknas två personer två gånger och den dykmästare som är ansvarig tar för givet att alla är ombord, men när båten åker vidare är Daniel och Susan fortfarande under vatten. När de kommer upp till ytan inser de att de har blivit kvarglömda ute på havet. Omringade av hajar och ingen räddning i sikte kämpar paret för sin överlevnad.

Denna överlevnadsskräck är baserad på en verklig händelse om ett amerikanskt par som försvann under en dykexpedition i stora barriärrevet utanför Australien när de råkade bli kvarglömda i vattnet när båten åkte därifrån.

Streama: Viaplay

A Nightmare on Elm Street (1984)

10 oväntade filmer baserade på sanna historier
”A Nightmare on Elm Street”. Foto: New Line Cinema.

Den mest oväntade av filmer baserade på sanna historier måste vara A Nightmare on Elm Street. I den amerikanska förorten Springwood bor Nancy Thompson med sin familj och om dagarna går hon i skolan eller umgås med sina vänner, men om nätterna hemsöks hon av en man med sönderbränt ansikte och vassa rakknivar på fingrarna. Nancy och hennes vänner är utvalda och jagas varje gång de somnar av mannen i drömmen. En av vännerna dör i sömnen och de andra vännerna inser att om de dör i drömmen dör de också i verkligheten. Tonåringarna kämpar med att hålla sig vakna, men för att överleva måste de lösa mysteriet vem mannen är. Vilket inte är det lättaste när ens egna föräldrar förnekar det som sker och håller sanningen om mannen dold.

En av Wes Cravens inspirationer till A Nightmare on Elm Street och Freddy Krueger kom när han läste en artikel om en familj som lyckades fly från Killing Fields i Kambodja. Sonen i familjen började uppleva fruktansvärda mardrömmar där något jagade honom vilket resulterade i att han inte vågade somna. Efter att han försökt vara vaken i flera dygn somnade han. Under den natten hörde hans föräldrar honom skrika inifrån sitt rum, men när de kom in i rummet var han redan död. Det uppmärksammades flera liknande fall där män led av mardrömmar och som sedan hade dött i sömnen. Fenomenet blev känt som Asian Death Syndrome.

8 thoughts on “11 oväntade filmer baserade på sanna historier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *