2024-06-17
Erotisk film – alla bra tips

Varning: Den här artikeln om erotisk film kan innehålla känsliga ämnen. Om du känner dig obekväm med ämnet, så läs inte vidare.

Det vi kallar för erotisk film, också känt som ”softcore” eller ”erotisk konst”, är en genre av filmer som syftar till att visa sexuell spänning och passion utan att innehålla grafiska sexscener. Dessa filmer har en lång historia och har varit populära sedan filmens tidiga dagar.

LÄS OCKSÅ: Bästa raggningsreplikerna – dessa har funkat på film

Många människor njuter av att titta på de här filmerna eftersom de kan vara ett bra sätt att utforska sina egna sexuella fantasier och önskningar, utan att behöva titta på hårdporr. Men det finns också de som anser att erotiska filmer är en form av ”softpornografi” och kan ha negativa konsekvenser för vår samhälle.

Erotisk film – alla bra tips
”Deep Water”. Foto: Amazon Prime Video.

Alla bra tips på erotisk film

Emmanuelle (1974) – En ung kvinna som utforskar sin sexualitet i Bangkok.

Body Heat (1981) – En advokat vid namn Ned Racine blir förälskad i den förföriska Matty Walker och inleder en farlig och passionerad affär.

9 1/2 Weeks (1986) – En anställd på en konstauktion och en mystisk man tar sig genom en farlig sexuell resa genom New York City.

Basic Instinct (1992) – En detektiv blir sexuellt involverad med en författare som är misstänkt för mord.

Wild Things (1998) – En rik tonårstjej anklagar en lärare för sexuella övergrepp, men när en detektiv undersöker fallet upptäcker han en mörk konspiration.

Eyes Wide Shut (1999) – En man utforskar New Yorks underjordiska sexvärld efter att ha konfronterats med sin frus sexuella fantasier.

The Handmaiden (2016) – En tjänsteflicka försöker lura sin välbärgade arbetsgivare men blir själv indragen i en farlig och sensuell lek.

Deep Water (2022) – Ett pars öppna äktenskap leder till farliga konsekvenser för männen som kvinnan umgås med vid sidan av förhållandet.

Erotisk film kan hittas lite här och var, från den populära filmindustrin till mer skräddarsydda vuxenfilmsidor. Dessa filmer kan vara både spännande och sensuella, med mycket fokus på kroppslig intimitet och sexuell attraktion mellan karaktärerna. Flera av dessa ansågs vara kontroversiella när de släpptes på grund av deras öppna skildring av sex och nakenhet, men blev snabbt populär på grund av deras sensuella och suggestiva ton.

Erotisk film – alla bra tips
”Basic Instinct”. Foto: TriStar Pictures.

Kritik mot erotisk film

Men trots att genren kan vara spännande och upphetsande att titta på, har dess titlar också kritiserats för att normalisera vissa aspekter av sexuella relationer som inte alltid är hälsosamma eller säkra. Det finns också de som anser att filmer om erotik kan vara en form av objektifiering av kvinnor, som ofta framställs som sexuella objekt snarare än som verkliga människor med egna önskningar och behov.

En annan kritik som riktats mot erotisk film är att de kan ha en negativ inverkan på vårt samhälle genom att normalisera sexuellt våld och förtryck. Vissa hävdar att den ökade tillgängligheten av filmerna har lett till en ökning av sexuellt våld och trakasserier, eftersom människor har blivit mer benägna att betrakta sexuella relationer som något som kan tas utan samtycke.

Trots dessa kritiska synpunkter finns det de som fortfarande anser att erotisk film kan ha en plats i vårt samhälle. Vissa hävdar att de kan användas som en form av sexuell terapi, där människor kan utforska och upptäcka sina egna sexuella fantasier och önskningar i en säker och kontrollerad miljö.

Erotisk film – alla bra tips
”Body Heat”. Foto: Warner Bros.

Erotik på film – en konstform?

Den här typen av film kan också ses som en form av konst, där skaparna strävar efter att uttrycka en känslomässig eller estetisk upplevelse genom sexuell intimitet. Genom att använda filmens visuella och auditiva element kan genren skapa en känsla av passion, spänning och förförelse som kan vara både underhållande och upphetsande för tittaren.

Men oavsett om man ser dessa filmer som en form av konst eller underhållning, är det viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och negativa konsekvenserna av att normalisera vissa sexuella beteenden och att objektifiera kvinnor.

I slutändan är det upp till var och en att avgöra om de vill titta på denna omdiskuterade genre eller inte. Här var flera av alla bra tips på erotisk film att viga sin tid åt ifall man vill det.

Vill du hellre se något mindre kontroversiellt rekommenderar vi att du spanar in en lista andra typer av produktioner – som det finns gott om. Inte minst på den svenska marknaden där man nu satsar hårt på att göra serier. För tips kan du då läsa om bästa svenska serier att streama just nu.

Alice Svensson

2 thoughts on “Erotisk film – alla bra tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *