Är du på jakt efter världens bästa dokumentärer? Här kommer ett urval av de som toppar listorna på IMDb!

Cunk on Earth 2022 – en av världens bästa dokumentärer

Genre: Dokumentär, Komedi
Skapare: Christian Watt
Med: Diane Morgan, Jim Al-Khalili, Shirley J. Thompson m.fl. 

I denna serie får vi följa programledaren Philomena Cunk (Diane Morgan) på en resa där hon berättar storyn om de största uppfinningarna vi har där hon på ett komiskt sätt sätter experter inom människans framsteg mot väggen med hårda frågor. 

Den globala premiären för Cunk on Earth var den 31 januari 2022 och är en dokumentär som vi får se genom Philomena Cunk’s (Diane Morgan) ögon. Hon ställer svåra frågor till experter om civilisationens historia där det i grunden handlar om att avmystifiera de största mysterierna på jorden. 

Man bör däremot hålla öronen ordentligt öppna då det komiska berättandet kommer med en del satir och du ska ta allt med en nypa fånigt salt. Detta är för dig som vill höra och se något nytt. Något med en komisk berättarform samtidigt som det är seriöst. En dokumentär för dig som vill ta del av ifrågasättande kring människans historia.    

Pamela, a love Story 

Genre: Dokumentär
Regi: Ryan White
Med: Pamela Anderson, Gregory Butler, Rob Bowman m.fl. 

Detta är en dokumentär där Pamela Anderson med hjälp av personliga videos och dagböcker återberättar kring sitt liv till framgång, kärleksrelationer, och hennes berömda sexvideo med Tommy Lee. 

Pamela Anderson är en skådespelare, modell och en stor medieprofil som aldrig fått ge sin egna bild av sitt liv. Hon ville till en början inte att hennes liv skulle bli filmatiserat i en fiktion i serien “Pam and Tommy”. En sak som varit tydlig från Pamela Anderson är att hon aldrig velat att filmen skulle kretsa kring sexvideoskandalen. 

I Pamela, a love Story får vi för första gången se en version berättad av henne själv och ingen annan. Är du sugen på att få höra den riktiga versionen, helt berättad av hennes själv så att Pamela, a love Story för dig! 

Formula 1: Drive to Survive  

Genre: Dokumentär, Motorsport/Sport
Regi: James Gay-Rees
Med: Will Buxton, Jack Nicholls, Lewis Hamilton 

Detta är en fartfylld dokumentär som handlar om en av de snabbaste sporterna i världen, Formula 1. Dokumentär-serien av James Gay-Rees handlar om sporten, förarna, tränarna och teamen så kallade stallägare som alla jobbar som ett enda lag. 

Det finns idag fyra säsonger och en femte på väg. Säsongerna är byggda på 10 avsnitt var och är baserade på mästerskapen utspelade året innan då säsongerna släpps. Vi får bland annat se hur tävlingsinriktade förarna och teamen är, hur brutal sporten ibland kan vara samt orättvisorna kring hur svårt det är att bli bäst på sporten då vinnarna alltid har störst fördel till att vinna igen. 

LÄS OCKSÅ: Här är tips på verklighetsbaserade filmer

De som vinner får mest pengar som de kan investera till nästa säsong. Det gör att de som hamnar sist har det svårast då de får minst pengar, alltså mindre pengar till att utveckla formel 1-bilen, teamet och allt som har med det att göra. Sporten är orättvis men så den har sett ut och så den är uppbyggd.  

Tycker du om motorsport på dess högsta nivå, förare som riskerar allt för att vinna och fart utan dess like… då måste du titta på Formula 1: Drive to Survive! 

Fler av världens bästa dokumentärer

Planet Earth II 

Genre: Dokumentär
Skapare: Justin Anderson, Ed Charles, Fredi Devas m.fl. (BBC)
Med: David Attenborough, Gordon Buchanan, Chadden Hunter m.fl. 

Planet Earth II är en brittisk dokumentärserie av BBC och uppföljaren på Planet Earth som sändes 2006. Uppföljaren har minst sagt utvecklats inom ramarna för teknik då det är den första serien av BBC som spelats in i Ultra-High-Definition (4K) och har även spelats in med ny filmteknik jämfört med den första serien. 

Det vi får se i Planet Earth II är ormar som är på jakt i Galapagos stränder, björnar som som kliar sig mot tallar, leoparder som nosar på kameror på över 5000-meters höjd och mycket mer. Klimat och liv i naturen som vi troligtvis inte kommer att få uppleva i verkligheten får vi se 4K. 

Är du intresserad av natur och rovdjur som vi vanligtvis aldrig hade kunnat komma nära ska du se Planet Earth II. En serie som bildar och visar oss hur verkligheten ser ut och funkar. Vilka som är högst i näringskedjan, hur överlever djuren i de arktiska, tropiska och i klimat med brist på vatten… det få vi se och lära oss i Planet Earth.  

The Last Dance

Genre: Biografi, Dokumentär, Historia
Skapare: Jason Hehir
Med: Michael Jordan, Phil Jackson, Scottie Pippen m.fl. 

The Last Dance är en amerikansk sport dokumentärserie som producerats i samarbete med ESPN Film och Netflix. Serien fokuserar speciellt på Michael Jordans karriär säsongerna 1997 -98, alltså hans sista säsong med Chicago Bulls i NBA-ligan som är den högsta ligan man kan spela basket i, världen över. 

Serien ger oss exklusiv inblick i Chicago Bulls verksamhet där filmteamet fått all-access-pass till Bulls arena, omklädningsrum samt intervjuer med många av de NBA-proffsen i laget. Vi får ta del av intervjuer med Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman, Steve Kerroch och Phil Jackson m.fl. 

En serie som är för dig med basketintresse eller för dig som vill se hur ett av världens mest framgångsrika basketlag ser ut, fungerar, tränar, äter, lever, bor och vad de får gå igenom för att hålla den elitnivå de måste upprätthålla för att få spela i Chicago Bulls. 

En dokumentär med högt betyg på IMDb, 9.1. 

Cosmos: A Spacetime Odyssey 

Genre: Dokumentär

Skapare: Brannon Braga, Ann Druyan, Steven Soter m.fl.
Med: Neil deGrasse Tyson, Christopher Emerson, Keythe Farley m.fl. 

Cosmos: A Spacetime Odyssey är en amerikansk vetenskapsdokumentärserie och en uppföljare till Cosmos: A Personal Voyage från 1980-talet.

Serien har klassiska inslag från Carl Sagans originalserie och visar oss universums hissnande storlek i nya former av vetenskapligt berättande. Vi får se hur skepsis förenas med förundran samtidigt som vi ser andliga, känslomässiga och strikt vetenskapliga inslag i en omfattande vision av kosmos. 

Definitivt för dig som tycker om att tänka steget längre eller se något med djupare analyser. Vill du lära dig något nytt och samtidigt utvidga dina tankar kring existensen så har du hittat rätt!

Fifa Uncovered

Genre: Dokumentär, Sport, Politik
Skapare: Daniel Gordon
Med: David Conn, Kevin Bensinger, Jérôme Valcke m.fl. 

Fifa är fotbollens världsorganisation och står för Federation Internationale de Football Association. Fifa Uncovered är en undersökande dokumentär kring Fifa och dess kontroversiella historia. Maktkamp, hur stor del av fifa som är politik och vad som krävs för att få stå som värd på ett världsmästerskap. 

Korruption, mutor och smutsiga affärer är vad vi får reda på om fifa i denna dokumentär. Världens största gemenskap inom sportsliga sammanhang är vad fotboll är. Det knyter människor närmare varandra, fotboll skapar lycka i länder där fattigdom är vardag, fotboll är så mycket mer än bara en sport. För miljontals människor är det en livsstil och glädjen i livet. 

Här får vi för första gången skåda allt bakom kulisserna, Champions League, världsmästerskapen och alla ligor. För sanningen är inte lika fin som fotbollen egentligen är. FIFA Uncovered är en dokumentär alla borde se för att få ett perspektiv på hur orättvist allt egentligen är, hur världens största sport, fotboll, egentligen bygger på fusk och olagliga affärer.

Missa inte vår lista på bra svenska filmer där vi tipsar om både nya måsten och gamla favoriter.

Daniel Paprocki

By admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *