2024-06-17
Detektiven från Beledweyne

Ofrivilliga partners kämpar på liv och död i SVT:s nya krimdrama

Fredag den 10 mars är det premiär för SVT:s nya kriminalserie Detektiven från Beledweyne. När en vårdslös före detta åklagare ska utvisa en asylsökande man från Somalia visar det sig att mannen är ett polisiärt utredningsgeni – något som i slutändan ska visa sig livsnödvändigt för dem båda i deras respektive kamp för överlevnad och upprättelse. Huvudrollerna spelas av Guldbagge-belönade Malin Levanon (Tjuvheder) och Nasir Dhagole.

LÄS OCKSÅ: 10 tips på bästa svenska serier du måste se

När en ung flicka försvinner nära ett flyktingförvar riktas hela landets uppmärksamhet mot den lilla byn Karkebo. Inne på förvaret inser den självgoda och trångsynta juristen Tilda Renström att den okända flykting som hon precis ska utvisa har en knivskarp blick för brott och ledtrådar. Tilda, som nyligen avskedats från sitt jobb som åklagare, ser chansen att presentera hans tankar som sina egna för att på så vis vinna tillbaka sin självkänsla och kanske även sitt jobb. Mannen – som vägrar att uppge sin egentliga identitet – tar chansen att undkomma ett katastrofalt öde genom att hjälpa Tilda. Så blir två personer, som till synes inte har någonting gemensamt, en otippad, brottsutredande duo.

Detektiven från Beledweyne
Foto: SVT.

De spelar i Detektiven från Beledweyne

Detektiven från Beledweyne sänds i sex avsnitt med tre brottsfall som sträcker sig över två avsnitt vardera. Det är en originalserie skriven av Aron Levander (Snabba cash, Det som göms i snö, Jordskott). För konceptuerande regi svarar Zaida Bergroth (Tove). Ulf Synnerholm och Olle Wirenhed på B-Reel Films producerar serien i samproduktion med SVT, ZDF och Film i Väst. För den internationella distributionen svarar All3Media International.

I rollistan syns även bl.a. Ellen Jelinek (Fröken Frimans krig), Kristofer Kamiyasu (Tack för senast), Sofia Rönnegård (Innan vi dör), Anna Bjelkerud (Vår tid är nu), Hanna Ullerstam (Johan Falk) och Dag Malmberg (Kronprinsen som försvann).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *