2024-05-31
Succé för svensk dokumentär på Berlin Filmfestival

I helgen mottog en svensk dokumentär av Axel Danielsons och Maximilien Van Aertrycks, And the King Said, what a Fantastic Machine, två priser på Berlins filmfestival. Dels tilldelades filmen Juryns hedersomnämnande i Generation 14plus, och dels AG Kino Gildes pris – Cinema Vision 14plus – som innefattar en turné för filmen på kvalitetsfilmbiografer över hela Tyskland.

LÄS OCKSÅ: Snart premiär för Anis Don Demina serie Underdogs

And the King Said, What a Fantastic Machine handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till idag. Filmen fokuserar på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället. Filmen, producerad av Plattform Produktion, är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams.

– Vi har jobbat för att filmen ska vara både underhållande och uppmana till reflektion. En film som ska upplevas i biograferna, så att publiken kan se den tillsammans och diskutera innehållet efteråt. Vi är därför hedrade över att få ett pris av både den unga juryn, och av de som representerar de oberoende biograferna i Tyskland, säger regissörerna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

Succé för svensk dokumentär på Berlin Filmfestival
Foto: Unsplash.

Svensk dokumentär prisad – så lyder motiveringen

Ur Berlinalens ungdomsjurys motivering:
“This film has set itself apart with its unique style and humorous as well as creative storytelling of a technology you are all familiar with. It illuminates not only the development of the medium, but also the advantages and disadvantages it brings.”

Ur AG Kino Gildes motivering:
“It invites and demands – generation-spanning – to think, discuss, like and share. Please take it as a heartfelt invitation to expand your media & film literacy. We wouldn’t all be here, literally, without the camera. And to quote the film: ’it’s science, bitch!'”

And the King Said, What a Fantastic Machine hade världspremiär i januari på den prestigefulla Sundancefestivalen där den belönades med Juryns specialpris – Creative Vision, och kommer upp på svenska biografer i höst. Innan dess kommer filmen att vara öppningsfilm på Tempo Dokumentärfestival i Stockholm den 6:e mars.

Sanna Lenken vann pris

Som tidigare meddelats belönades också regissören Sanna Lenken under Berlins filmfestival, när hennes film Comedy Queen mottog ECFA Awards för Bästa europeiska barnfilm. Priset delas ut av Europas ledande barnfilmsorganisation ECFA (European Children’s Film Association).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *