Filmer med flest Oscars de senaste tio åren

Här nedan kan du se de senaste årens filmer med flest Oscars. I fetmarkerad text ser du de nomineringar som ledde till vinst. 

Är du hellre intresserad av att se de mest prisade dokumentärerna? Se vår lista med världens bästa dokumentärer enligt IMDb.

Filmer med flest Oscars de senaste tio åren
Foto: Warner Bros.

Dune – 2022

Antal Oscars: 6

Nomineringar: Bästa ljud, Bästa visuella effekter, Bästa produktionsdesign, Bästa Original Musik, Bästa Klippning, Bästa foto, Bästa film, Bästa sminkning, Bästa kostymdesign, Bästa manus efter förlaga 

Genre: Action, Adventure, Drama 

Regi: Denis Villeneuve 

Med: Timothée Chalamet, Rebecca Furguson, Zendaya m.fl.

Dune är en Sci-fi-film baserad på en berömd roman med samma av Frank Herbert. En ung prins vid namn Paul Atreides tvingas tillsammans flytta till en icke-gästvänlig planet Arrakis. Denna planet har ett eftertraktat ämne som många vill åt. På grund av det har många intriger skapats och nu måste Paul ta sig igenom planeten samtidigt som han måste skydda sin familj. 

Vill du sen en film som tar dig på äventyr, har imponerande visuella effekter och en fascinerande värld uppbyggnad så har du hittat rätt film för dig.

Nomadland – 2021

Antal Oscars: 3

Nomineringar: Bästa film, Bästa Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll , Bästa klippning, bästa manus efter förlaga m.fl.  

Genre: Drama 

Regi: Chloé Zhao

Med: Frances McDormand, David Straithairn, Linda May m.fl. 

Nomad Land är en film från 2020 och regisserad av Chloe Zhao och baserad på boken med samma namn av Jessica Bruder. I filmen får vi följa Fern (Frances McDormand) som är en äldre kvinna som blir hemlös och börjar leva som en nomad i en husbil efter att hon förlorat allt i en ekonomisk kris. Vi får se hennes resa genom västra USA och hennes träffar med andra nomadiska samhällen på vägen. 

Filmen är för dig som vill se på något rörande i samband till förlust, överlevnad och mänsklig samhörighet. Filmen är tankeväckande och reflekterar över vad som är viktigt i livet.

Parasite – 2020

Antal Oscars: 4

Nomineringar: Bästa internationella film, Bästa film, Bästa Regi, Bästa original manus, Bästa internationella långfilm, bästa produktionsdesign m.fl. 

Genre: Drama, Thriller

Regi: Bong Joon Ho

Med: Song-Kang ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong m.fl. 

Filmen Parasite är en sydkoreansk film från 2019, regisserad av Bong Joon-ho och handlar om två familjer från olika samhällsklasser, familjen Kim och Park. Familjen-Kim är en fattig familj och som kämpar för att få mat på bordet medans Familjen-Park är rik och bor i en lyxig villa. Genom lögner och bedrägerier infiltrerar Familjen-Kim Familjen-Parks liv och börjar arbeta för de. Situationen blir värre och värre för varje dag som går och saker börjar spåra ur, bli mer komplicerade och våldsamma. 

Filmen är spännande, fängslande och har en oväntad berättelse som blandar genrer som drama, thriller och svart komedi. Är du sugen på en film med originalitet och kvalitet så måste du se Parasite.

Filmer med flest Oscars de senaste tio åren

Bohemian Rhapsody – 2019

Antal Oscars: 4

Nomineringar: Bästa manliga huvudroll, Bästa klippning, Bästa ljudredigering, Bästa ljudmixning, Bästa film. 

Genre: Biografi, Drama, Musik

Regi: Bryan Singer

Med: Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee m.fl.

Bland filmer med flest Oscars de senaste tio åren hittar vi Bohemian Rhapsody, en musikalisk film som alla borde se. De handlar om Freddie Mercury och bandet Queens. Fokus är på Freddie Mercurys liv och karriär. De började 1970 som ingenting och 15 år senare spelade de på en av världens största scener. 

Filmen tar oss med på en person som blev framgångsrik inom musik och vi får även följa det privata vid sidan om, familj, relationer och sexualitet. 

Detta är en film som alla borde se, Freddie Mercury är en av världens största musik namn och det är imponerande hur man från ett rum med lite instrument tar sig an hela världens publik. 

The Shape of Water – 2018

Antal Oscars: 4

Priser: Bästa film, Bästa regi, Bästa, Bästa original musik, Bästa produktionsdesign, scenografi m.fl.

Genre: Drama, Fantasy, Romantik 

Regi: Guillermo del Toro 

Med: Sally Hawkins, Octavia Spencer, Michael Channon m.fl. 

The Shape of Water är en amerikanskt film och är regisserad av Guillermo del Toro. Filmen utspelar sig under 1960-talet och handlar om en ensam, stum kvinna som arbetar på ett högt säkerhetslaboratorium i Baltimore. Hon blir snart förälskad i en amfibisk varelse som hålls fången där. Kvinnan och varelsen utvecklar en intensiv och oväntad relation samtidigt som regeringen vill använda varelsen som ett vapen i kalla kriget. 

En fantasifull film med visuellt imponerande berättelser och den faller inom ramarna för genren fantasy och romantik. Är du sugen på något spänningsfyllt så är denna film för dig. 

La La Land – 2017

Antal Oscar: 6

Priser: Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa Regi, Bästa scenografi, Bästa filmmusik (Original Musik), Bästa Filmmusik (Originalsång), Bästa produktion design, Bästa original manus, Bästa klippning m.fl.   

Genre: Drama, Komedi, Musik

Regi: Damien Chazelle 

Med: Ryan Gosling, Emma Stone, Rosemarie DeWitt m.fl. 

La La Land är en amerikansk musikal från 2016 och är regisserad av Damien Chazelle. En ambitiös skådespelerska och en jazzpianist försöker slå igenom i Los Angeles samtidigt som en kärlek börjar blomstra. Följ med på en resa som utforskar drömmar och ambitioner tillsammans med kärlek. 

En film för dig som vill tillbaka till Hollywoods guldålder och dess musiktradition. 

Filmer med flest Oscars de senaste tio åren

Mad Max Fury Road – 2016

Antal Oscar: 6

Nomineringar:  

Genre: Action, Sci-fi, Äventyr

Regi: George Miller 

Med: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult m.fl. 

Mad Max: Fury Road är en australisk-amerikansk dystopisk actionfilm som släpptes år 2015. Denna rulle som tillhör filmer med flest Oscars regisserades av George Miller och är den fjärde delen i Mad Max-serien.

Handlingen utspelar sig i en ökenliknande postapokalyptisk värld där vatten och bränsle är en bristvara. Filmen följer huvudpersonen Max Rockatansky (spelad av Tom Hardy), en tystlåten överlevnadsexpert som är på flykt från en grupp av krigare som kallas för ”War Boys”. Max hamnar i konflikt med Immortan Joe (spelad av Hugh Keays-Byrne), ledaren för War Boys och härskaren över ett av de få kvarvarande vattenkällorna.

Filmen fick mycket beröm för sin visuella effekter, actionscener och Theron och Hardys prestationer. ”Mad Max: Fury Road” belönades med sex Oscars, inklusive bästa kostym, bästa produktionsdesign, bästa klippning och bästa ljudredigering.

Birdman – 2015

Antal Oscar: 4

Nomineringar: Bästa film, Bästa regi, Bästa originaal manus, Bästa foto, Bästa manliga huvudroll, Bästa manliga Biroll och Bästa kvinnliga Biroll m.fl. 

Genre: Drama, Komedi

Regi: Alejandro G.Iñárritu

Med: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton m.fl.  

Regissören bakom Birdman är González I. Filmen fångar uppmärksamheten med sin klippning och följer den åldrande skådespelaren Riggan Thomsons försök om att återuppta sin karriär och motgångar som uppstår på vägen. Gamla konflikter kommer ikapp men Thomson måste hantera sina problem. 

Denna film är för dig som vill se en ljusning i existentiella och meningsfulla, karaktärsförankrade teman.   

Gravity – 2014

Antal Oscar: 7

Nomineringar: Bästa foto, Bästa regi, Bästa klippning, Bästa originalmusik, Bästa prestation i ljudredigering, Bästa prestation inom ljudmixning, Bästa visuella effekter, Bästa film, Bästa kvinnliga huvudroll, Bästa produktions design. 

Genre: Biografi, Drama, Historia

Regi: Steven McQueen 

Med: Chiwetel Ejiofor, Michael Kenneth Williams, Michael Fassbender  

Denna film ingår i genren fiction-thriller och är från 2013, regisserad av Alfonso Cuaron. Handlingen följer fyra austronauter Ryan Stone (Sandra Bullock) och Matt Kowalski (George Clooney) som båda är i rymden. Ett uppdrag går snett vilket leder till att de inte kan kommunicera med jorden och måste klara sig själv. 

Nu står överlevnad och ta sig tillbaka till jorden på priolistan. Gravity som håller dig på spänn från början till slut har en välförtjänt plats bland filmer med flest Oscars.

Filmer med flest Oscars de senaste tio åren
Foto: Warner Bros.

Argo – 2013

Antal Oscar: 3  

Priser: Bästa film, Bästa manus efter förlaga, Bäst klippning, Bästa manliga biroll, Bästa ljud m.fl.  

Genre: Biografi, Drama, Thriller

Regi: Ben Affleck 

Med: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman m.fl. 

Ben Affleck är regissören bakom denna intresseväckande historia, han själv är en av huvudrollerna. En verklighetsbaserad och spännande thriller som som utspelar sig 1979. Handlingen följer sex amerikanska diplomater som gömmer sig för iranska revolutionärer i Tehran. En galen plan som involverar en falsk filmproduktion, agenter som är undercover och hur CIA:s räddning insatt med syfte att få ut dessa amerikanare ur stan.  

By admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *