2024-03-04
Tom Hanks filmer

Det är dags att utse de fem bästa av alla Tom Hanks filmer. Håller du med oss i vår bedömning?

För andra tips, se vår lista med verklighetsbaserade filmer och låt dig svepas med i fascinerande spänning.

Tom Hanks filmer
Foto: Paramount Pictures.

Forrest Gump

Genre: Drama, Romantik 

Regi: Robert Zemeckis 

Med: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise m.fl. 

I filmen skildras Forrest Gumps liv i tre decennier där man får ta del av allt han åstadkommit i sitt liv under denna period. En man som länge ansetts vara efterbliven och brist på IQ. Trots det blir han en toppidrottsman, krigshjälte i Vietnam och en framgångsrik affärsman när han kommit hem. Det som egentligen är viktigt för Forrest är att hans livs kärlek Jenny ska ha det bra.    

Tom Hanks filmer
Foto: Warner Bros.

Den Gröna Milen 

Genre: Drama, Komedi, Krim 

Regi: Frank Darabont

Med: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, David Morse m.fl. 

Vid avdelningen Cold Mountain för dödsdömda var Paul Edgecomb vaktchef på 30-talet. En dag anländer en stor man  för att ha blivit dömd för mordet på två små flickor. Paul och ta särskilt intresse för denna fånge och efter en tid i fängelset händer något en dag som liknar ett mirakel. En film med drama och mycket känslor. Fängslade känslor som aldrig får se friheten igen. En film som tar upp samhällsproblem och säkerligen skildrar en verklighet som existerar och existerat. 

Tom Hanks filmer
Foto: Paramount Pictures.

Rädda Menige Ryan 

Genre: Drama, Krim 

Regi: Steven Spielberg 

Med: Tom Hanks, Matt Damon, Tom Sizemore m.fl.  

Kapten John Miller måste leda sina män bakom fiendens linjer för att hitta menige James Ryan, vars tre bröder är dödade i strid. Denna berättelse ser vi ur perspektivet på en trupp amerikanska soldater och filmen börjar med andra världskrigets invasion, D-day.

Männen har alla odds emot sig och börjar gå emot order. Varför ska de åtta dö för att rädda en man. De vill i slutändan finna styrkan till att vinna mot en osäker framtid med heder, anständighet och mod. Det här kan mycket väl vara den starkaste av Tom Hanks filmer.

Tom Hanks filmer
Foto: TriStar Pictures.

Philadelphia 

Genre: Drama 

Regi: Jonathan Demme 

Med: Tom Hanks, Denzel Washington, Roberta Maxwell m.fl. 

En duktig och lovande ung advokat, Andrew Beckett, har fått sparken. Före Detta kollegorna menar på att han inte är tillräckligt bra. Enligt Beckett själv så är anledningen att han kämpar mot aids och är fast besluten om att få upprättelse. 

Joe Miller är en ung och kontroversiell advokat som ska föra Becketts talan i rätten och även stämmer sin tidigare arbetsgivare. En film för dig som är sugen på en detaljerad och seg rättegångsprocess samtidigt som advokaten Andrew Beckett kämpar mot klockan.  

Tom Hanks filmer
Foto: DreamWorks Pictures.

Cast Away – den allra bästa av Tom Hanks filmer?

Genre: Drama, Romantik, Äventyr 

Regi: Robert Zemeckis 

Med: Tom Hanks, Helen Hunt, Paul Sanchez m.lf. 

Chuck Noland (Tom Hanks) är van att handskas med och lösa problem. Som framgångsrik karriärist på företaget Federal Express så befinner han sig i världens olika hörn ständigt. Det han inte är redo på är att han ska ställas inför den tuffaste utmaningen i sitt liv. Överlevnad. 

Noland överlever en flygkrasch mirakulöst och flyter iland på en ö i still havet. Helt ensam, ingen mat, ingen värme, inget skydd. Han måste överleva. Sugen på att se hur Chuck Noland överlever ute i Atlanten, och i tillägg fenomenalt skådespeleri? Då är det här förmodligen den av Tom Hanks filmer som du ska ta med dig till en öde ö.

Daniel Paprocki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *