2024-05-31
Can You Ever Forgive Me? är en riktigt bra titel bland verklighetsbaserade filmer

Är du ett stort fan av verklighetsbaserade filmer? Då finns det titlar du måste ha sett. Därför finner du på den här listan de som kvalificerar sig bland de mest väsentliga.

Vi ska dock säga att flera av titlarna nedan är tunga. Behöver du något mer lättsmält och som inte nödvändigtvis bygger på sanna historier? Se då vår lista med feel good filmer.

Verklighetsbaserade filmer du måste se
Foto:

All The President’s Men – en av verklighetsbaserade filmer alla måste se

Genre: Drama, Historia, Thriller

Regi: Alan J. Pakula 

Med: Dustin Hoffman, Robert Redford, Jack Warden m.fl. 

Bob Woodward och Carl Bernstein är reportrar i Washington och gav sig in i Watergate-storyn och arbetade med den ändra till slutet. Denna prisbelönta och flerfaldigt Oscarsnominerade filmen är baserad på boken av Woodward/Bernstein. Filmen utforskar riktiga journalisters arbete och storyn som fick USA:s president Nixon att avgå. 

En film med en riktigt intressant berättelse kring en av USA:s mest omtalad presidenter och berättelsen till varför han avgick. Är du intresserad av amerikansk historia kring politik och presidentskap så är detta är film du bara måste se. Äh, se den oavsett vad du har för preferenser!

The Social Network 

Genre: Biografi, Drama 

Regi: David Fincher

Med: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake m.fl. 

Harvard Studenten och dataprogrammering geniet Mark Zuckerberg satte sig en kväll 2003 ner vid sin dator och började jobba på en ny ide som var början på något stort. Programmerandet ledde till vad som nu är ett revolutionerande kommunikationsverktyg och starten på ett nytt globalt socialt nätverk. Bara sex år senare är han världens yngsta miljardär genom tiderna. Men historien har sina motgångar då den kommer med våda privata och rättsliga problem. 

En film för dig som är sugen på en historia kring enorm framgång och motgångar. Inspirerande samtidigt som vi får vilka konsekvenser framgång kommer med.  

Dog Day Afternoon

Genre: Biografi, Drama, Krim 

Regi: Sidney Lumet

Med: Al Pacino, John Cazale, Penelope Allen m.fl. 

Listan på verklighetsbaserade filmer fortsätter med denna berättelse från mitten på 70-talet handlar om två kompisar Sonny (Al Pacino) och Sal (John Cazale) som ska råna en bank för få fram pengarna till sin vän som vill genomgå operation för att bli kvinna. Rånet som egentligen ska ta 10 minuter sluter annorlunda då stället efter en kort stund kryllar av poliser.

Är du sugen på en klassisk film baserad på verkliga händelser med en huvudroll som Al Pacino som rånare, då har du hittat rätt film. Filmen belyser även sociala frågor som är på agendan idag. 

Can You Ever Forgive Me? är en riktigt bra titel bland verklighetsbaserade filmer
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Can You Ever Forgive Me?

Genre: Biografi, Komedi, Krim 

Regi: Marielle Heller 

Med: Melissa McCarthy, Richard E. Grant, Dolly Wells m.fl. 

Denna film är från 2018 och grundad på en författare med namn Lee Israel (Melissa McCarthy) blir nekad till att ge ut sin bok på grund av bristen på läsintresse. Det hon gör då är att förfalska brev för att få ihop pengar till sitt gynnande.

Är du sugen på en sann berättelse som man blir fängslad i så måste du se “Can You Ever Forgive Me”. 

Into The Wild  

Genre: Biografi, Drama, Äventyr 

Regi: Sean Penn 

Med: Emile Hirsch, Vince Vaughn, Catherine Keener m.fl. 

En berättelse inspirerad på en sann historia om Christopher McCandless (Emile Hirsch) som är en ung man som överger sitt bekväma liv för att söka frihet och lycka på vägarna. Denna intressanta resa leder honom till Alaskas vildmarker där han ställs inför sitt livs största utmaning. Det är en film som är viktig för alla som är intresserade av äventyr och självförverkligande och natur. Filmen är speciellt för dig som vill reflektera över livets stora frågor.  

Hunger 

Genre: Biografi, Drama, Krim 

Regi: Steve McQeen 

Med: Stuart Graham, Laine Megaw, Bryan Milligan m.fl. 

En film som visar oss vad hunger kan skapa. Hur minsta lilla handling kan bli till en stor grej och där kroppen är ens sista tillgång till protest. Filmen skildrar den politiska fången Bobby Sands sex sista veckor vid liv i fängelset “Maze” i Nordirland där han hungerstrejkade och var känd som IRA-mannen. En verklig berättelse som tar upp teman som självuppoffring, uthållighet förknippat till politiska sammanhang. En film som är känslofylld tillsammans med vilja och strävan efter att ens ord kring mänskliga rättigheter ska höras. 

10 tips på bra verklighetsbaserade filmer
Foto: Warner Bros.

Zodiac 

Genre: Drama, Krim, Mystik 

Regi: David Fincher

Med: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr, Mark Ruffalo m.fl.   

En unik titel bland verklighetsbaserade filmer – och sann berättelse som är skrämmande. Åren mellan 1966 och 1978 dog allt fler personer i San Francisco-området och mördaren var känd som The Zodiac Killer. Morden var han inte direkt tyst om utan han skrev och skickade direkt meddelanden till polisen styrkan då ett offer föll. Mördaren har officiellt fått ta skulden för sex mord men sagt själv att han är skyldig till 37 men kan även vara skyldig till att 50 människor mist livet. Poliser och reportrar som blev besatta av fallet blev även offer för denna tragiska period i San Francisco. 

Världen behöver mer genrefilm. Därför tipsar vi om ruskigt spännande ”Zodica”, som är en sann berättelse för dig sugen på en kriminalare i kombination med mystik.

The Bling Ring 

Genre: Biografi, Drama, Krim
Regi: Sofia Cappola
Med: Katie Chang, Israel Broussard, Emma Watson m.fl. 

Ett gäng tonåringar som har mode och berömmelse som besatthet gör att för att uppleva sina drömmar. En historia om hur gänget gör inbrott i kända personers hem i Los Angeles. De har drivet och lusten till att äga samma kläder och accessoarer som Hollywoods kändisar. Det gör att de spårar upp sina offer på internet, gör inbrott i deras hem och stjäl allt från designerkläder till smycken och statusprylar. 

Allt för att leva upp till en viss livsstil. 

Escape from Alcatraz 

Genre: Action, Biografi, Krim

Regi: Don Siegel

Med: Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom m.fl. 

Alcatraz ansågs vara ett av världens mest säkra fängelser och denna historia är spektakulär då den bygger på en verklig händelse som berättar om en flykt därifrån. Är du intresserad av kriminalhistoria och ett unikt fängelsesystem så bör du se denna film. 

En film om den omöjliga flykten från ett fängelse omöjligt att rymma från. 

Verklighetsbaserade filmer du måste se
Foto: A24.

Zola – sista tipset på verklighetsbaserade filmer du måste se

Genre: Drama, Komedi, Krim

Regi: Janicza Bravo

Med: Taylour Paige, Riley Keough, Nicholas Braun m.fl. 

En historia för dig som vill se något verklighetsbaserat och något du själv måste se för att tro på. Zola är en servitris i staden Detroit. En dag blir hon övertalad att följa med några av sina gäster på en festhelg till Florida. Det som händer sen återstå att se. 

Om prostitution, kriminalitet, vänskap och överlevnad är något som lockar dig så har du hittat rätt film för kvällen. En historia om en tjej som dras in i en värld man aldrig vill ha något att göra med. Bland de klart starkaste av alla verklighetsbaserade filmer.

Daniel Paprocki

5 thoughts on “Verklighetsbaserade filmer du måste se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *