Bra svenska filmer – tio tips på klassiker och nya filmer

Dessa bra svenska filmer sticker alla ut från mängden. Här får du tips på några helt nya och vissa lite äldre! 

Bra svenska filmer – tio tips på klassiker och nya filmer
Foto: SF Studios.

För fler filmtips, spana in vår lista med 11 oväntade filmer baserade på sanna historier.

En Man som heter Ove (2015) 

Den 59-årige mannen vid namn Ove (Rolf Lassgård) är områdets ”polis” och har blivit avsatt som ordförande i bostadsrättsföreningen men det bryr han sig inte ett minsta dugg om då han fortfarande ser med järnhand i kvarteret. En utländsk familj flyttar in i huset bredvid vilket blir starten på en oväntad vänskap, kärlek och tilltufsade katter. 

En varm dramakomedi som bjuder på starkt skådespeleri. Klart sevärd, och om du gillar den finns det en amerikansk remake med Tom Hanks i huvudrollen att ta del av.

Arn: Tempelriddaren (2007)

Året är 1150 och Arn Magnusson (Joakim Nätterqvist) föds på en gård i Västra Götaland. Magnusson uppfostras i ett kloster vilket leder till att han både blir utbildad och en skicklig krigare. En dag möter han sin livskärlek Cecilia (Sofia Helin) och mellan de kommer striden kring den andliga och världsliga makten. Arn skickas ned till det Heliga Landet där kriget mellan muslimer och kristna och äger plats samtidigt som Cecilia blir fast på ett kloster hemma i Sverige. När krigaren återvänder hem till kärleken blir hans uppdrag att återförenas med Cecilia och samtidigt förena Sverige till ett enda rike. 

Denna film är en av de bästa svenska produktionerna och är ett måste om du inte sett. Arn: Tempelriddaren är en film om kärlek och krig och dess konsekvenser. Arn har även uppföljare, en rekommendation för dessa behövs väl egentligen inte då du troligtvis kommer se dem ändå! 

Hamilton: I Nationens Intresse (2012) 

Carl Hamilton (Mikael Persbrandt) är en svensk underrättelseofficer och han har i uppdrag att infiltrera en internationell grupp som stulit avancerade svenska GPS-styrda raketvapen som lett till förödande kosekvenser. Hamilton har nu blivit anlitad av svenska statsministern och ska lösa detta fall som tar han mellan Somalias karga ödemark, Ammans gator och Stockholms skärgård. 

En svensk actionfilm av högsta klass!   

Bra svenska filmer – tio tips på klassiker och nya filmer
Foto: SF Studios.

Triangle of Sadness (2022)

Triangle of Sadness är Ruben Östlunds senaste film som vunnit stora priser. Östlund vann en Guldpalm som är det största priset man kan få på filmfestivalen i Cannes. Filmens Abigail (Dolly De Leon) vann en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll och Zlatko Buric (Dimitry, Zlatko Buric) vann en guldbagge för bästa manliga huvudroll. Filmen har även nominerats till det största priset inom branschen, tre Oscarsnomineringar för bästa manus, bästa regi och störst av en nominering till bästa film men det tar inte slut där, listan fortsätter.     

Följ med modellparet Carl och Yaya som båda befinner sig i modevärldens finrum vilket leder till att de hamnar på en lyxbåt. På lyx-jachten finns miljonärer,  vänliga vapenhandlare och en marxistisk kapten. Det lyxiga omvandlas efter ett tag till en kamp om överlevnad. Slutligen landar de på en öde ö där hierarkin om kampen för liv vänds upp och ner. Helt klart en av de bra svenska filmer som är värd att lyfta fram lite extra.

Borg (2017)

Björn Borg är en av Sveriges främsta idrottare i särklass. Filmen Borg berättar om hur legender formas i samband med rivalitet, vänskap och glamour. Denna berättelse visar oss hur han tog sig från tennis i Södertälje till världstoppen. Hans största matchdag utspelades 1980 då han mötte den amerikanska supertalangen John McEnroe.

Filmen visar mycket känslor, ilska och farmför allt hur stor vilja och stora uppoffringar som kommer med att ta sig till elitens elit. 

En Dag kommer allt det här bli ditt (2023) – en av bra svenska filmer 2023

Denna film är regisserad av Andreas Öhman som tidigare är känd för bland annat I rymden finns inga känslor och Odödliga. På över 10 år har Lisa (Karin Franz Körlof) som är framgångsrik serietecknare och hennes syskon inte varit på föräldrarnas gård tillsammans. För första gången samlas Lisa och syskonen på gården för att föräldrarna vill att någon av de ska ärva gården och skogen som familjen ägt i generationer. Endast en får ärva. Vem av syskonen är sugna på att flytta hem igen? 

Varför vill ingen ha det stora arvet och varför har inte familjen vart samlad på 10 år? Det återstår att se. En film som är mycket omtalad och full av känslor och drama. 

Sameblod (2016)

Redan innan Sameblod kom upp på svenska biografer hade den flerfaldigt prisats i Sverige och utomlands. Filmen har bland annat tilldelats Guldbagge för bästa kvinnliga skådespelare, Guldbagge för bästa manus, bästa publikpris och bästa klipp.

Den handlar om Elle Marja (Maj-Doris Rimpi) som lever i Sverige under 30-talets rasism och utsätts som rasbiologiska undersökningar och trakasserier men en dag får hon nog och bestämmer sig för att rymma ifrån internatskolan och vill bege sig söderut i landet för att utbilda sig och bli en riktig ”svensk”.

Återträffen (2013)

Återträffen vann Guldbaggen för bästa film och bästa manus. Filmen kretsar runt ett mobboffer som samlar hennes klass på en återträff för att konfrontera alla de som varit elaka mot henne.

Bra svenska filmer
Foto: Nordisk Film.

Jag är Zlatan (2021) 

Bland bra svenska filmer hittar vi Jag är Zlatan som handlar om Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare Zlatan Ibrahimovic. Filmen berättar om Zlatans liv innan och efter den han blivit idag. I Filmen gestaltas Zlatan av två skådespelare då de visar han i olika åldrar. Dominic Andersson Bajraktati (Zlatan 11år) och Granit Rushiti (Zlatan 17 år).

Du behöver inte vara fotbolls intresserad för att följa en av Sveriges största idrottare någonsin. Denna biografi kommer få med dig ändå!

Dancing Queen (2021)

Denna film handlar om en tjej med dröm. Mammans bortgång har tagit hårt henne men en dag tar hon steget för att följa barndomsdrömmen. Hon får jobb på en dansklubb som städare då en koreograf en dag får upp ögonen för henne. 

Daniel Paprocki

By admin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *